Сигурно това е най-популярната рецепта за зимнина след лютеницата - домашно кьопоолу ! Вероятно и вашите баби и майки са го приготвяли някога в промишлени количества - ей така, за да има за зимата. Е, днес ви предлагаме да си направите домашно кьопоолу по класическата рецепта .
Класическо домашно кьопоолу
Необходими продукти:
патладжани - 1 кг
червени чушки - 1/2 кг, капия
домати - 2 големи
чесън - 4 - 5 скилидки
олио - 2 с.л.
оцет - 2 с.л., ябълков
Начин на приготвяне:
Патладжаните и червените чушки се изпичат, обелват се, нарязват се и се смилат с пасатор или по класическия начин - с машинка за месо.
Доматите се настъргват на ренде и се смесват със смелните патладжани и капии.
Чесънът се нарязва на ситно и също се добавя.
Залива се с олиото и сместа се разбърква много добре.
Прибавят се оцет на вкус, наситненият магданоз и кьопоолуто се поднася добре охладено, задължително с филии пухкав бял хляб.
Да ви е сладко!