Днес ще ви представим най-простата рецепта за пълнени мекици , чиято основа е картофено тесто.
Тестото е толкова хубаво, леко, пухкаво, че ще ви се прииска да ядете този деликатес всеки ден.
Това тесто е подходящо за всякакъв вид мекици или хлебчета с всякакъв пълнеж. Ето продуктите за фантастичните Пълнени мекици от картофено тесто :
Пълнени мекици от картофено тесто
Имаме нужда от:
- 400 г варени картофи
- 200 мл картофена вода
- 1 супена лъжица кристална захар
- 8 г инстантна мая
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 яйце
- 650 г гладко брашно
- 30 ml растително масло
За плънката:
- 200 г моцарела
- 150 г извара
Процедура:
За тестото ще ни трябват 400 г картофи.
Отстранете образувалата се пяна и варете на слаб огън до омекване. Не е необходимо да добавяте сол по време на готвене.
След това изсипете водата от картофите в купа (ще ни трябва).
Прехвърляме картофите в голяма купа, в която ще месите тестото. С пасатор направете картофите на пюре.
Сега добавете 200 ml вода от картофите към кашата и разбъркайте постепенно, внимателно.
Това е основата на тестото. След това добавете маята и захарта.
Разбъркайте, покрийте с тънка кърпа и оставете за 15 минути.
Когато маята се активира, добавете яйцето и солта. Разбъркайте и постепенно започнете да добавяте пресятото брашно.
Тестото ще е лепкаво по време на месене, дори и да добавите цялото брашно.
Налива се олиото. Продължаваме да месим тестото още няколко минути, докато стане еднородно, гладко и еластично.
Намажете дъното на купата и тестото с тънък слой олио.
Покрийте с фолио и кърпа и се оставя да втаса около 1 час.
През това време пригответе плънката: смесете изварата с моцарелата.
Ако желаете може да добавите зеленчуци или да замените моцарелата със сирене.
Можем да заменим изварата с краве или солено овче сирене според вкуса.
След час поръсете масата с брашно, извадете тестото и го разточете.
Разрязваме на 2 части и след това всяка част разделяме на още 6 части.
В резултат на това ще имаме 12 приблизително еднакви парчета тесто.
Снимка: YouTube
Взимаме част от тестото, разстиламе го с ръце и в средата слагаме плънката.
Повдигаме краищата на тестото и ги събираме отгоре.
Обръщаме тестото с шева надолу, заобляме го с ръце, леко го притискаме и изравняваме.
Загрейте достатъчно олио в тиган, пуснете вътре мекица и я запържете от двете страни на среден огън до златисто.
Поставете готовите пълнени мекици върху хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина.
Снимка: YouTube
Можем да сервираме. По желание поръсете отгоре още кашкавал, доматен сос или каквото ви харесва.
Снимка: YouTube
Желаем ви добър апетит!
Снимка: YouTube