Всички сме свикнали да си правим кюфтета от кайма, но през последните години доста навлезнаха и постните в нашата кухня. И с разбообразието от рецепти, с които разполагаме, започнахме да хапваме доста по- често и да разнообразяваме асортимента на трапезата си.
Кюфтета с лук
Днес ще ви научим да си готвите златни кюфтета (без миризма на лук) с хрупкава кора. Не бързайте да се мръщите от отвращение, тези кюфтета имат специална тайна: ако ги ядете топли, имат досущ вкус като месните, а ако са студени, на риба.
СЪСТАВКИ
0,5 кг лук
100 грама грис
3 скилидки чесън
2 яйца или 2 варени картофи
1.5 Чл. доматен сок
2 дафинови листа за сос
сол, пипер на вкус
масло за пържене
ПОДГОТОВКА
ОБелете и нарежете лукът на малки кубчета. Добавете останалите съставки и разбъркайте добре. В чистата версия, вместо яйцата, използвайте настъргани варени картофи.
Нека пълнежът на лука се изцеди, така че грисът да се надуе и да абсорбира излишната течност. Ако тестото е много течно, добавете малко брашно.
Оформете котлети и ги запържете от двете страни на растителното масло до златисто- кафяво.
Теоретично, кюфтета са готови за ядене. Но те ще бъдат още по-вкусни с доматен сос . Поставете кюфтетата в дълбок тиган и в същото време сложете доматения сок с дафинов лист в тиган да покъкри малко
След като е готов сосът изсипете върху кюфтета и оставете на слаб огън за 15 минути. През това време, грисът ще се надуе добре и кюфтета ще станат меки, вкусът ще напомня на рибени кюфтета. Бон апетит!
Номерът е, че доматният сок с подправки убива миризмата на лука. По подобен принцип можете да направите котлети с моркови и лук , с гъби, със зеле и други зеленчуци, също се оказват доста вкусни.
Подобно на рецептата? Покажете я на приятелите си в социалните мрежи!