Не съм стъпвала в Унгария, но всяко лято си правя тези домати по будапещенски. Само като го...
20 Юни 2017
16020
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Тази запеканка с домати и кайма е обичано ястие в Унгария. Ако си мислите, че е нещо сложно и изисква специални съставки, значи се лъжете. Вече имате всичко необходимо в хладилника си! Просто не ви е хрумвало да поднесете пълнени домати по този начин. Гостите ви ще бъдат във възторг - не само от външния вид, но и от вкуса!
Съставки:
2 с.л. олио
120 гр. масло
4 яйца
3 с.л. вода
2 щипки кориандър
2 щипки куркума
120 мл сметана
250 гр.
месо
3 с.л. грис
2 глави лук
160 гр.пшеничено брашно
9 домата
сол и черен пипер на вкус
пресен босилек
Приготвяне:
- Обелете лука и нарежете на кубчета. Запържете го с растително масло, докато стане светъл и прозрачен.
- Смелете месото с месомелачка. Смесете го с лука.
- Пържете месото и лука за 15 минути, като разбърквате добре съставките. Добавете сол и черен пипер на вкус. Не забравяйте да добавите кориандър. Оставете каймата да се поохлади.
- Настържете маслото, като заделите приблизително 20 g за намазване на формата.
- Замесете тесто. За да направите това, смесете маслото, брашното, 1 жълтък, 3 супени лъжици вода и щипка сол. Добавете още брашно, ако е необходимо. Замесете тесто, увийте го във фолио и го пъхнете в хладилника за 30 минути.
- Сега се върнете към каймата. Добавете към нея 1 яйчен жълтък, 3 супени лъжици грис, 1 супена лъжица сметана с масленост 20%. Смесете всичко добре.
- Отрежете върха на доматите. Извадете вътрешността с лъжица и обърнете зеленчуците с отрязаното надолу, за да се отцеди излишната течност.
- Напълнете доматите с каймата.
- Накълцайте босилека. Смесете 2 белтъка, останалата сметана и 2 яйца. Добавете към тази смес сол, босилек и куркума. Разбъркайте добре всичко.
- Намажете формата на масло. Извадете тестото от хладилника, разточете го и го поставете на дъното на формата. Оформете нисък борд.
- Подредете пълнените домати върху тестото с отвора надолу.
- Залейте всичко с яйчено-сметановата смес.
- Загрейте фурната на 180 ° С и изпечете вътре запеканката за 30 минути.
- Изключете фурната. Охладете ястието, като отворите вратичката на фурната. Доматите са готови!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари