Не съм стъпвала в Унгария, но всяко лято си правя тези домати по будапещенски. Само като го видят, гостите ахват!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Не съм стъпвала в Унгария, но всяко лято си правя тези домати по будапещенски. Само като го видят, гостите ахват!
Не съм стъпвала в Унгария, но всяко лято си правя тези домати по будапещенски. Само като го...
16020
Не съм стъпвала в Унгария, но всяко лято си правя тези домати по будапещенски. Само като го видят, гостите ахват!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази запеканка с домати и кайма  е обичано ястие в Унгария. Ако си мислите, че е нещо сложно и изисква специални съставки, значи се лъжете. Вече имате всичко необходимо в хладилника си! Просто не ви е хрумвало да поднесете пълнени домати по този начин. Гостите ви ще бъдат във възторг - не само от външния вид, но и от вкуса!

Съставки:

2 с.л. олио

120 гр. масло

4 яйца

3 с.л. вода

2 щипки кориандър

2 щипки куркума

120 мл сметана

250 гр.

месо

3 с.л. грис

2 глави лук

160 гр.пшеничено брашно

9 домата

сол и черен пипер на вкус

пресен босилек

Приготвяне:

  1. Обелете лука и нарежете на кубчета. Запържете го с растително масло, докато стане светъл и прозрачен.
  2. Смелете месото с месомелачка. Смесете го с лука.
  3. Пържете месото и лука за 15 минути, като разбърквате добре съставките. Добавете сол и черен пипер на вкус. Не забравяйте да добавите кориандър. Оставете каймата да се поохлади.
  4. Настържете маслото, като заделите приблизително 20 g за намазване на формата.
  5. Замесете тесто. За да направите това, смесете маслото, брашното, 1 жълтък, 3 супени лъжици вода и щипка сол. Добавете още брашно, ако е необходимо. Замесете тесто, увийте го във фолио и го пъхнете в хладилника за 30 минути.
  6. Сега се върнете към каймата. Добавете към нея 1 яйчен жълтък, 3 супени лъжици грис, 1 супена лъжица сметана с масленост 20%. Смесете всичко добре.
  7. Отрежете върха на доматите. Извадете вътрешността с лъжица и обърнете зеленчуците с отрязаното надолу, за да се отцеди излишната течност.
  8. Напълнете доматите с каймата.
  9. Накълцайте босилека. Смесете 2 белтъка, останалата сметана и 2 яйца. Добавете към тази смес сол, босилек и куркума. Разбъркайте добре всичко.
  10. Намажете формата на масло. Извадете тестото от хладилника, разточете го и го поставете на дъното на формата. Оформете нисък борд.
  11. Подредете пълнените домати върху тестото с отвора надолу.
  12. Залейте всичко с яйчено-сметановата смес.
  13. Загрейте фурната на 180 ° С и изпечете вътре запеканката за 30 минути.
  14. Изключете фурната. Охладете ястието, като отворите вратичката на фурната. Доматите са готови!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft