Никога не варете повторно вече преварена вода - ето всички рискове за здравето от това невинно действие:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Никога не варете повторно вече преварена вода - ето всички рискове за здравето от това невинно действие:
5460
Снимков материал: pixabay.com
Никога не варете повторно вече преварена вода - ето всички рискове за здравето от това невинно действие:

Чудили ли сте се някога защо не е хубаво да варите една и съща вода два пъти ? Лекарите съветват да се използва за приготвяне на чай и кафе само водата, която е варена веднъж, пише Trucs Et Astuces .

Това означава, че всеки път, когато ви потрябва вряла вода, първо трябва да излеете старото съдържание на чайника/каната, преди да добавите нова течност.

Какво се случва с водата по време на варене?

чайник с вода

Обикновено за готвене и пиене използваме преварена вода . Причината е една единствена - чрез варенето се унищожават, доколкото е възможно, всички бактерии и микроби, които се съдържат във водата от чешмата.

Всъщност повечето бактерии и микроби умират под въздействието на високи температури. Но какво друго се случва със състава на H2O, когато достигне 100 градуса по Целзий?

1) Когато водата заври, молекулите на кислорода и водата се изпаряват.

2) Всяка вода съдържа определени примеси. При високи температури, те не отиват никъде. При 100 °С се отделят атомите на кислорода и водата, но всички соли ще остават вътре. Най-интересното е, че концентрацията им ще се увеличи, тъй като самата вода е станала по-малко.

3) Във водните молекули присъстват водородни изотопи. Това са тежки химически елементи, които са устойчиви на повишаване на температурата до 100 ° C. Те се утаяват на дъното, правейки течността "по-тежка".

Опасно ли е повторното завиране?

А защо всъщност да го правим? Бактериите умират още по време на първото завиране. Няма нужда от повторна топлинна обработка.

1.

Преварената вода е напълно лишена от вкус. Ако я сварите няколко пъти, тя става много, много безвкусна.

2. Кипенето "убива" вода. Колкото по-често се извършва топлинна обработка, толкова по-безполезна е течността в дългосрочен план. Кислородът се изпарява, обичайната формула Н2О се нарушава от гледна точка на химията. Поради тази причина, името на такава напитка е "мъртва вода".

3. След кипване във водата остават всички примеси и соли. Какво се случва с всяко подгряване? Кислородът си отива, водата също намалява. Следователно концентрацията на солта се увеличава. Разбира се, тялото не усеща това веднага.

4. Като правило варим хлорирана вода. В процеса на нагряване до 100 ° С хлорът реагира с органичните вещества. В резултат се образуват канцерогени. Честото завиране увеличава концентрацията им. И тези вещества са изключително нежелани за хората, тъй като те провокират рак.

Преварената вода е малко полезна. Повторната обработка я прави още по-вредна. Затова следвайте тези прости правила:

  • за варене всеки път наливайте прясна вода;
  • не варете отново течността и не добавяйте прясна вода към остатъка;
  • преди да сварите водата, оставете я да престои няколко часа.

А вие как процедирате? Варите ли водата повече от веднъж или се стараете да наливате прясна вода в канат всеки път?

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft