Никога не консумирайте тези храни заедно с гъби - последиците няма да са приятни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Никога не консумирайте тези храни заедно с гъби - последиците няма да са приятни:
10021
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Никога не консумирайте тези храни заедно с гъби - последиците няма да са приятни:

Едни от най-големите деликатеси в световната кухня се приготвят с гъби. Този продукт (или поне неговите ядливи подвидове) се използват като храна векове преди новата ера.

Още древногръцкият учен Теофраст говори в своите трудове за печурките и трюфелите и значението им като храна за хората. Богати на вода, витамини от група B, РР, D, А и минерали, те са пълноценна храна, която допринася за поддържането на добро здравословно състояние.

Освен в кулинарията обаче, гъбите имат огромно значение и в други сфери от живота ни. Те са ценни за биосферата, тъй като участват в разграждането на органичните съединения чрез гниенето и минерализацията, спомагат за увеличаване на плодородието на почвата, участват в храненето на някои дървета, растения и цветя, без които то е невъзможно. Сред видовете гъби има и такива, които са ценни за производството на антибиотици и други лекарства, за приготвяне на пиво и вина.

Сред гъбите има и отровни, които съдържат опасни токсини, способни да отнемат човешки живот, поради което събирането на ядливи гъби е отговорна и трудна задача. Освен кои гъби не се ядат важен въпрос е и какво не се яде с гъби и какви са причините да говорим за опасни и непрепоръчителни комбинации с гъби .

видове гъби

Кои продукти никога не се ядат с гъби?

В България хапваме гъбите с месо, ориз и с всевъзможни комбинации от зеленчуци. Оказва се, че едновременната консумация на гъби и ориз е неприемлива, тъй като оризът възпрепятства усвояването на минералите и протеините от гъбите и по този начин понижава полезните им свойства. Ако обаче консумирате гъби заради вкуса им и удоволствието от храненето, а не заради хранителната стойност, може да ги комбинирате с ориз, комбинацията не е вредна за здравето просто е по-малко хранителна.

Какво друго не се яде с гъби и има ли опасни хранителни комбинации, които задължително да избягваме?

Сериозен удар по черния дроб: Храните, които не трябва да се комбинират с гъби

Шунка с гъби е неприемлива комбинация, която организмът не съумява да усвои. Същото се отнася за колбасите като цяло. Чисто месо с гъби е приемлива комбинация, макар някои източници да я сочат като натоварваща черния дроб, но преработените колбаси, съдържащи консерванти и куп добавки, съчетани с гъби, не просто не са пълноценна храна, но могат да навредят на здравето ви, поради което се препоръчва да избягвате тази комбинация.

Комбинация, на която следва да обърнете особено внимание, е тази на гъбите с алкохол. Тя може да се окаже опасна за здравето и да причини гадене, повръщане, главоболие и други подобни на махмурлук симптоми, които не са свързани с алкохола, а с гъбите. Някои от тях съдържат коприн – химикал, който става токсичен, когато се комбинира с алкохол. Летален изход е малко вероятен, но ще се чувствате толкова зле, че едва ли ще замезвате отново с гъби, когато държите чаша с питие в ръката си. Най-добре заложете на сигурно и не сервирайте или консумирайте гъби с алкохол.

гъби с боб комбинаиця

Сред комбинациите, които не се препоръчват, са гъби с боб, целина или грах. Тези зеленчуци са богати на белтъчини, подобно на гъбите, и са тежки храни. Бобът подува стомаха и създава усещане за тежест, а ако към него добавите гъби, ситуацията става още по-неприятна. Комбинацията не е опасна или отровна, но със сигурност дълго след хапването ще ви е тежко и неприятно.

Тежест и дискомфорт предизвиква и комбинацията на гъби с тестени изделия и хляб. Това вероятно звучи странно на хапващите често пица с гъби. Все пак обърнете внимание, че върху пицата количеството гъби е минимално, поради което не е и опасно за храносмилателната ви система и не създава проблеми.

пица с гъби

Всички други комбинации са приемливи, но ви препоръчваме да опитате гъби с картофи – изключително балансирана, полезна за здравето и вкусна комбинация.

За кого са вредни гъбите?

Дори най-подходящата комбинация с гъби се оказва вредна, ако страдате от определени хронични заболявания или имате алергия към гъби, която се среща рядко, но може да бъде опасна. Не се препоръчва консумацията на гъби и ако:

  • Страдате от автоимунни заболявания като артрит, лупус, множествена склероза и други, тъй като гъбите стимулират имунната система, което води до изява и по-силна симптоматика от страна на автоимунните заболявания. За пациентите с автоимунни заболявания са забранени имуностимулантите и храните, които подсилват имунната система каквито са именно гъбите. 
  • Бременните дами следва да внимават с консумацията на гъби. Същото се отнася и за кърмачките.
  • Пациентите, страдащи от проблеми с храносмилателната система, е добре да ограничат и редуцира до минимум консумацията на гъби или да я преустановят, тъй като гъбите са тежка храна и могат да усилят неприятните усещания при хората с храносмилателни проблеми.

Препоръчва се консумацията на гъби да бъде умерена, като се внимава с избора им, начина на приготвяне и съчетаване с други храни на масата, за да се възползвате от пълноценните свойства на гъбите без вреди за здравето.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft