Това е една извънредно приятна разновидност на мързелива баница, която ние добре познаваме, но тя става още по-вкусна
Рецептата и снимката ни изпрати Кремена Добрева.
Кремена ни написа, че преди време случайно започнала да прави тази мързелива зелена баница, защото децата й искали да ядат мързелива баница, а тя имала бланширан спанак в хладилника и решила вместо да приготвя стандартна зелена баница с готови кори, за направи такава зелена баница.
Резултатът бил страхотен, поради това решила да ни научи и нас да правим такава мързелива зелена баница, защото е лесна и бърза.
Необходими продукти:
500 гр. спанак
1 глава кромид лук
4 яйца
300 гр.
2 ч.ч. пресято брашно (може да използвате типово или ръжено)
1 кофичка кисело мляко
сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
Приготвяне:
Кремена обясни, че тази мързелива зелена баница може да се приготвя по два начина – да сложите бланширан спанак директно към тестото или да го задушите предварително с малко мазнина и с нарязан кромид лук.Кремена обясни, че когато няма много време, слага бланширания спанак директно. Когато има повече време да готви, та го задушава с лука. Така мързеливата баница става много по-вкусна, затова препоръчва този вариант.
След като сте задушели кромид лук и бланширан спанак, пригответе тестото. Чукнете яйцата. Добавете натрошеното сирене. Разбийте киселото мляко със содата и го добавете, заедно с олиото.
Сложете брашното. Ако се наложи, добавете малко повече от 2 чаши брашно – зависи колко са големи вашите яйца и киселото мляко с какъв грамаж е – кофичка от 400 грама или 370. Тестото ще покаже как да постъпите. Накрая прибавете спанака и лука.
Объркайте внимателно, изсипете в намаслена тавичка и сложете да се пече в предварително загрята фурна. Благодарим на Кремена Добрева за чудесната идея да приготвяме мързелива зелена баница по този интересен начин!