Никога няма да се досетите! Така изглеждат едни от най-вкусните ядки, преди да бъдат обрани-Вижте за кои става въпрос!

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Никога няма да се досетите! Така изглеждат едни от най-вкусните ядки, преди да бъдат обрани-Вижте за кои става въпрос!
10520
Източник: Пик
Снимков материал: pixabay.com
Никога няма да се досетите! Така изглеждат едни от най-вкусните ядки, преди да бъдат обрани-Вижте за кои става въпрос!

Ядките кашу са всъщност семките, които са прикрепени в долната част на кашу ябълката – плодът на дървото кашу, което е родом от крайбрежните райони на североизточна Бразилия.

Семките, известни ни, като кашу са с деликатен аромат и твърда, но леко шуплеста текстура. Крушата също се яде, но се разваля бързо, затова е позната в тези места, където расте – например в Индия, където всяка година събират около 25 хиляди тона такива „ябълки“.

Затова наричат кашуто още и индийски орех.

Латинското наименование на кашуто е Аnacardium occidentale L. Това са дървета с височина 6 м, топлолюбиви, нуждаят се от по-сух климат от другите орехоплодни дървета, въпреки че родината им е басейнът на Амазонка.

Дървото кашу винаги е било ценено заради дървесината си, балсама от кашу и ябълката кашу, но самата ядка кашу става популярна едва в началото на 20 век.

Днес водещите производители на кашу са Индия, Бразилия, Мозамбик, Танзания и Нигерия. Кашу идва от „акажу“, което на езика на южноамериканските индианци означава „жълт плод“.

По-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, защото да се отдели ядката от черупката е твърде трудоемко занимание, при това трябва да се прави много старателно понеже в обвивката около семето има масло, което предизвиква появяването на мехури върху кожата (оттук идва още едно наименование на тези ядки – мехурчести). Именно от това масло правят мастило за печатите върху тъканите, а с анакардиево масло пропиват дървесината срещу гниене (и ето още едно наименование на кашуто – мастилени орехи).

 

Затова кашуто никога не се продава с черупката. В суров вид семената на анакардиума са абсолютно безвкусни и само когато са печени, са истинско лакомство.

В наши дни кашуто основно расте в земите на Африка и Азия. Там то е внесено от португалските флотилии през далечния 16 век.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft