С какво кафявите яйца се различават от белите? Не сте предполагали!
Около темата за различията между кафявите и белите яйца има много слухове. Някои хора смятат, че кафявите са по-здрави и по-вкусни от белите.
С какво кафявите яйца се различават от белите? Не сте предполагали!
Около темата за различията между кафявите и белите яйца има много слухове. Някои хора смятат, че кафявите са по-здрави и по-вкусни от белите.
Яйцата съдържат полезни витамини, минерали и протеини. Честата им консумация има положителен ефект върху състоянието на косата и на целия организъм. Като цяло едно яйце съдържа около 80 калории.
Холестеролът в яйцето има само положителен ефект върху организма
Холестеролът се съдържа в жълтъка и балансира лецитина (специално вещество, което помага да се обработят мазнините).
Термичната обработка на яйцата ги прави полезна суровина
В суровите яйца често са скрити вредни бактерии като салмонела. Тя умира след термична обработка.
Белите яйца не са по-малко полезни, отколкото кафявите
Противно на общоприетия мит, че кафявите яйца са много по-полезни, отколкото белите, това не е така. Белите не се различават от кафявите. Всичко зависи от пилета, които снасят яйцата. Цветът на черупката зависи от перушината на кокошките-носачки: шарените кокошки снасят кафяви и бежови яйца, а белите кокошки – бели. Когато избирате яйцата, не си струва да обръщате внимание на цвета на черупката! Прочетете подробно как да разпознавате добрите яйца.
Диетичните яйца са много по-здравословни
Всяко яйце може грубо да бъде класифицирано на диетично и питателно. Диетичното е това, което се съхранява при подходяща температура и стои не повече от 7 дни след снасянето. Питателното яйце се съхранява до 25 дни.
Яйцата не трябва да се съхраняват в близост до храни със силна миризма
Поради порестата структура на черупката яйцето лесно абсорбира миризми.