Днес прекрачваме в света на вкусните домашно приготвени печива, разкривайки тайната на перфектните Пърленки на фурна – меки, сочни, с онези неустоими дупки по повърхността.
Днес ще се отдадем на магията на приготвянето на хлебчета, мекички и пухкави, с онези характерни дупчици, които всеки истински любител на хляба обича. Не се притеснявайте, защото тази рецепта е проста и достъпна.
Пърленки на фурна
Продукти:
- 650 грама брашно
- 200 мл вода
- 200 мл мляко
- 3 супени лъжици масло
- 20 грама мая
- 1 чаена лъжичка захар
Приготвяне:
Първо натрошете маята в хладка вода и добавете захарта, разбъркайте добре. След това добавете лъжица брашно и разбъркайте отново. Когато сместа шупне я прехвърлете в голяма купа, добавете хладко мляко и постепенно добавете брашното, докато тестото стане меко и нелепнещо. Използвайте бъркалка и омесете тестото до гладкост.
Снимка: YouTube
Замесете тестото с малко олио към края и оставете да втаса на топло място за около 40 минути.
Разделете тестото на парчета по 250 грама, оформете ги на топки с ръце, след което ги покрийте с фолио и кърпа и ги оставете да починат 10 минути.
Снимка: YouTube
Разточете всяка топка с ръце до размера на голяма чиния, като притиснете краищата с ръце, за да получите характерни ръбове и възможно най-тънък център.
Снимка: YouTube
Покрийте ги да починат, след което направете отгоре разрези с тъп нож и ги намажете с белтък или мляко. Поръсете със сусам.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Печете ги в загрята фурна на 250 градуса за около 7 минути, докато добият приятен златист цвят.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Насладете се на тези фантастични пърленки, които можете да поднесете с различни дипове, сирена или дори като добавка към любимите си ястия.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!