Невероятно вкусен, сочен патладжан , пълнен с кайма и паниран в тесто - само от описанието на човек могат да му потекат лигите. Добавете сосче по желание и става истински деликатес за гастрономи! Този паниран пълнен патладжан е еднакво вкусен както топъл, така и студен. Омита се със светкавична скорост, а приготвянето му отнема минимум време и усилия.
Паниран пълнен патладжан
Продукти:
2 големи патладжана
200 г кайма
1 връзка зелен лук
сол и черен пипер на вкус
За панировката:
2 яйца
100 г заквасена сметана (прясно мляко или кисело мляко)
50 г настърган кашкавал или сирене (по избор)
4-5 ст. супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжичка сол
За соса:
100 г заквасена сметана
2-3 скилидки чесън
копър
Приготвяне:
Поставете суши пръчки от двете страни на патладжана и го нарежете на тънки филийки.
Нарежете получения „акордеон“ на заготовки, така че всяка да се състои от 2 свързани в долната си част филийки. След като поставите заготовките в отделен съд, ги посолете, разбъркайте и оставете да престоят известно време.
Към каймата добавете ситно нарязан зелен лук, сол и черен пипер на вкус.
Попийте сока, който са пуснали "заготовките" със салфетка. Поставете малко кайма в средата между двете парчета патладжан и я разпределете равномерно по повърхността.
В идеалния случай каймата не трябва да излиза извън краищата на "сандвичите".
Разбийте 2 яйца, добавете към тях заквасена сметана, сол, черен пипер, разбъркайте до хомогенност. По желание добавете настърган кашкавал към яйчената смес, добавете брашното накрая.
Потопете всяка заготовка от двете страни в брашно, а след това - в яйчената маса.
Пуснете патладжанените сандвичи в тиган със сгорещено олио. Запържете от двете страни до златисто-кафяво на умерен огън.
Прехвърлете всички пържени патладжани в чист тиган, покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън за 10-15 минути.
За соса смесете заквасена сметана с чесън и копър, прекаран през преса. По желание добавете сол, черен пипер и други подправки.
Прехвърлете готовите патладжани в чиния и сервирайте със соса.