Кашкавалки- отлична закуска, лека и интересна. На вкус тези неподсладени мъфини са малко като кифлички с кашкавал, печени само без мая.
Красиво, еластично и поресто тесто се постига благодарение на специална техника за месене на тестото: първо сухите съставки се смесват заедно, а след това течните. В същото време не можете да разбивате тестото с миксер или пасатор, трябва само да използвате вилица, за да поддържате правилната консистенция. Следвайте нашите инструкции и ще имате вкусна закуска!
Съставки
Пшенично брашно 250 g
Мляко 170 мл
яйце 2 бр.
Масло 70 g
кашкавал 100 g
захар 0,5 ч.л.
Сол 0,5 ч.л.
Бакпулвер 2 ч.л.
копър 20 g
Чесън 2 скилидки
Пригответе сухата част от съставките: смесете брашното, солта, захарта, бакпулвера и нарязаният на ситно кашкавал
За течната смес: разтопете масло на водна баня, добавете чесън, ситно нарязан копър, яйца и мляко. Разбъркайте всичко до гладкост.
Изсипете течността в сухата смес и разбъркайте с вилица. За да направите мъфините въздушни, но в същото време гъсти, замесете тестото, докато брашното не се намокри: тестото не трябва да е еднородно, а малко с бучки.
Ако използвате метални форми, първо ги намажете с масло. В силиконови формички можете да печете без. Поставете мъфините с кашкавал във фурната за 20-30 минути при температура 180 градуса. Степента на готовност зависи от размера на мъфините, затова ги проверявайте с клечка за зъби.
Кашкавалките във фурна се получават отлично не само в малки тавички с кекс, но и в обичайната квадратна форма за хляб. Вместо кашкавал, можете да поставите филийки шунка, кренвирш или бекон. Тези вкусни и прости мъфини са подходящи дори и за празнична трапеза. Сега във вашият тефтер с рецепти се появява още едно универсално ястие, не забравяйте да го споделите на страницата си във Facebook!