Днес бързаме да зарадваме любителите на тестените изделия с нещо вкусно и изключително красиво . Днешната сиренка не е обикновеена закуска. Тя е толкова буйна и голяма, че заслужава да бъде наречена празнична.
Продуктът е оформен под формата на венец , което му придава уникален вид
Ние ще приготвим тестото с мая по ускорен, несдвоен начин: всичко в една купа и на топличко да втаса. Можете да подобрите пълнежа от извара по свой начин. Лимонова кора, захаросани плодове, стафиди ще добавят нови вкусове
Съставки
прясно мляко 250 мл
Сол 1
Суха мая 7 g
Яйце 2 бр.
Захар 200 гр
Сметана 100 g
Царевично нишесте 1 супена лъжица
Екстракт от ванилия 1 ч.л.
Пшенично брашно 500 гр
Масло 60 g
Извара 400 гр
Жълтък 1 бр.
Подготовка
Тесто с мая . Комбинирайте топло мляко и мая в голяма купа. Добавете 1 яйце, 100 г захар, разбъркайте. Поръсете пресятото брашно на части, добавете сол и омекотено масло. Замесете еластично тесто. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на топло за 1,5-2 часа.
Пълнеж от извара . Пасирайте изварата с 1 яйце и 100 г захар. Добавете заквасена сметана, екстракт от ванилия и царевично нишесте. Разбъркайте добре или разбийте с миксер.
Размачкайте втасалото тесто, поставете върху пергамент за печене и напрвавете на средно дебела питка. Поставете плоска чиния в центъра. Върху тестото, останало извън периметъра на плочата, направете коси разрези на разстояние 1,5–2 см. Извадете чинията и сгънете получените ленти напречно, за да образувате плитка, както е на снимката.
Заедно с пергамента прехвърлете парчето в подходяща кръгла форма и оставете за 15-20 минути. Напълнете центъра на тортата с пълнеж от извара, намажете краищата с жълтък, смесен с 1 с.л.. вода. Печете хлебчето на 160 градуса 35-40 минути