Нова година-Рецепти за празничната трапеза, които трябва непременно да опитате тази година

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Нова година-Рецепти за празничната трапеза, които трябва непременно да опитате тази година
Нова година-Рецепти за празничната трапеза, които трябва непременно да опитате тази година
62355
Нова година-Рецепти за празничната трапеза, които трябва непременно да опитате тази година
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Новогодишна пита „Дядо Мраз“

Продукти:

1 кубче мая
300 мл. прясно мляко + 200 мл.

вода
4 бр. яйца (1 жълтък се отделя за намазване)
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. захар
1 с.л. сол
около 1 кг. брашно
масло, маргарин или олио при оформяне
мак и сусам
червена боя за сладкиши

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и се прави кладенче, прибавя се 1 с.л. сол. Млякото се смесва с водата и се затопля, към него се прибавя маята +2с.л. захар и брашно за да стане кашичка.

Покрива се с чиния и се оставя да втаса. Яйцата, киселото мляко и олиото се разбиват в кладенчето, след като втаса маята се прибавя и тя. Замесва се меко тесто, което не залепва. Оставя се да втаса около 40 минути и се дели на четири топки, като едната е малка, от нея се оформят очите, една топка за пискюла на шапката, една топка за нос, едно шнурче за козирка на шапката, брада и мустаци.

Другите три топки се разточват и се оформят като капка, слагат се една върху друга, като между тях се подмазват с мазнина (най - отгоре не се слага мазнина).

Горния край на капката се прегъва към козирката за да се образува шапка и се поставя топчето, което е отделено за пискюл, след което се поставя в подмазана кръгла тава.

Брадата се разточва, като в единия край се оформя като полумесец (това е устната на дядо Мраз), надолу се разрязва с нож, поставя се в широката част и се усукват, като брада.

За мустаците се оформя малък правоъгълник и се разрязват от двете страни като по средата оставя неразрязано тесто, усукват се и се слага върху брадата, за да се получи усмивката на дядо Мраз.

Очите се намазват с жълтък и се поръсват с мак, носа се боядисва с червена боя за сладкиши, като от жълтъка се отделя малко количество и към него се прибавя малко от боята.

Шапката и бузките също се боядисват с червено, всичко останало се намазва с жълтък и брадата се поръсва със сусам. Оставя се да втаса, след което се пече в предварителни загрята фурна на 180 градуса 15 минути на долно печене, след което на долно   и горно за около още 30 минути.

След изпичане се напръсква с вода и се покрива с кърпа. Пет минути след изваждане трябва да се извади питата от тавата и да се постави на решетки за да изстине иначе ще се овлажни.
 

Новогодишна пълнена пуйка

Продукти:

пуйка – 5 кг
за плънката:

ориз;
нарязани на дребно лук, морков, чушка, целина, които успешно могат да се заменят с 4 с.л. сушени зеленчуци;
шепа слънчогледови семки и стафиди;
бучка масло;
подправки-сол, черен и червен пипер на вкус, сушен риган
картофи – 1,5 кг

Начин на приготовление:

-продуктите за плънката се задушават, след което размразената, измита и подсушена пуйка се напълва и зашива
-напълнената пуйка се слага в подходяща тенджера, залива се с вода, добавя се  1,5 с.л. сол, след което се вари около половин час
-след това пуйката се поставя в тавичка, намазва се с масло и  смес от сол, черен и червен пипер и сушен риган, около нея се поставят картофи и се залива с 3-4 ч.ч. от бульона
-пече се около 2,5 ч. – до готовност, първият час на 250 градуса, като се полива с бульон, след това се покрива плътно с алуминиево фолио и се намаляват  градусите на около 200
-разрязва се на желани по големина порции, слага се от плънката и картофите.

Честита и здрава 2016 година – с настроение  се наслаждавайте дълго на вкусните ястия и консумирайте с мярка!

 

Новогодишна солена торта

Продукти:

половин чаша задушени печурки
няколко кисели краставички
2-3 сварени яйца - настъргани
топено сирене за мазане
шунка и бекон
кашкавал
настърган на ситно морков
твърдо пушено сирене
майонеза
за палачинките
250 г брашно
500 мл прясно мляко
3 яйца
щипка сол
масло за мазане

Начин на приготвяне:

Яйцата разбиваме добре. В купа пресяваме брашното и при непрекъснато разбъркване добавяме яйцата, прясното мляко и шипката сол. Колко гъста трябва да е сместа? Приблизително колкото на боза (възможно е да се наложи да сложите повече или по-малко брашно). От тази смес ще получите повече палачинки от колкото ще имаме нужда. На нас ни трябват 8 броя, но можете в останалата смес да добавите ванилия и да си завиете няколко палачинки за десерт със сладко.
В незалепващ тиган слагаме малко парченце масло, и изсипваме черпак от сместа. Всяка готова палачинка намазваме допълнително с масло за да не изсъхнат краищата и похлупваме в тенджера.
Ако искате можете да овкусите и оцветите палачинките като в някоя добавите червен пипер, в друга наситнен магданоз.
Поставяме палачинката в плоска чиния, в която ще сервираме тортата. Намазваме я с топено сирене, нареждаме няколко парченца шунка, бекон. Отгоре намазваме с малко майонеза и поставяме втората палачинка. Мажем я с топено сирене - слагаме кисела краставичка - майонеза, и така редим всички останали продукти по пластовете - настърганите на ситно моркови, задушените печурки, пушеното твърдо сирене.
Следим отвсякъде да е еднакво дебела, като е най -добре да не става повече от 6 см - защото се реже трудно.
Последната палачинка намазваме отгоре и леко отстрани с майонеза и обилно поръсваме с кашкавал. Украсяваме с резенчета яйце, маслини и каквото ни хрумне.

 

Новогодишна торта

Начин на приготвяне:

Пригответе крема като разбиете с миксер сметаната и пудрата захар.Прибавяйте сиренето ,,Маскарпоне,, на малки части ,като продължавате да разбивате,докато стане гладка смес.Сипете и кокосовите стърготини към крема.
Отцедете сока от компота в малка купичка,а част от ананасовите шайби оформете с нож на звезди.
Нарежете блатовете на ленти високи колкото е височината на ринг от форма за кекс.Сложете ринга на поднос за торта в средата.Намажете с кухненска четка първите три парчета блат със сиропа от компота.Поставете ги плътно по вътрешната страна на ринга.Вземете крем с шпатула и намажете блатовете равномерно.Дебелината на крема трябва да е колкото тази на блатовете.След това продължете,докато стигнете до средата.Намажете тортата отгоре като загладите добре крема.Отстранете ринга и покрийте и стените.Подредете ананасовите звезди отгоре и у рас те със зърна нар разпръснати небрежно.

Поставете в хладилник за няколко часа преди консумация.

 

Новогодишна капама

4 свински пържоли без кост
4 бр. сурова наденица
4 бр. пилешки бутчета
8 бр. червени чушки
500 гр. пресни печурки
200 гр. топено сирене
200 гр. кашкавал
1 ч.ч. бяло вино
250 гр . кайма
1 гл. лук
100 гр. ориз
1 с.л. Ггорчица
2 с.л. соев сос
3 с.л. коняк
къри
бял пипер
чер пипер

Начин на приготвяне:

Пържолите мариновайте за 2 - 3 часа в марината от смесените - горчица, соев сос, къри, коняк, бял и черен пипер.

Пригответе плънката за чушките като запържите лука, добавите каймата и накрая ориза и подправки по ваш вкус, с готовата   плънка напълнете чушките, вземете бутчетата и ги подредете по дъното на гювеча, настържете кашкавал, сложете част от нарязаните гъби и настърган кашкавал, отгоре подредете суровата наденица, след това чушките, пак гъби, топено сирене и кашкавал, най  - отгоре сложете пържолите, завършете с топено сирене и кашкавал, налейте виното и много малко мазнина, печете до готовност.

При мен печенето беше за 2ч. и 30 мин. в умерена фурна.

 

Новогодишна баклава

Необходими продукти:

Кори - 1 кг (2 пакетчета) фини за баница
олио - 1/2 ч.ч.
масло - 1/2 ч.ч. краве
За плънката
орехи - 2 ч.ч. счукани
захар - 2 - 3 с.л.
канела - 1 ч.л.
грис - 2 - 3 с.л. пшеничен
За сиропа
захар - 1 килограм
вода - 1 литър
ванилия

Начин на приготвяне:

Първо приготвяме плънката от смесени орехи, захар, канело и грис.
Разделяме корите на три.

Намасляваме тавата, в която ще печем и нареждаме една трета от корите. Сипваме плънката.

Подреждаме втората част от корите и слагаме и останалата част от плънката. Върху тях слагаме и третата част от корите.

Нарязваме баклавата както решим и поливаме с врящата мазнина.

Печем в умерена фурна. Изпечената баклава оставяме да престои една денонощие.

Приготвяме сиропа, който е врял 5-10 минути, докато се сгъсти и заливаме с него баклавата.

Покриваме залятата баклава с вестник и кърпа и след 24 часа е готова.

Добър апетит!

 

Новогодишна баница с късмети

Продукти:
За тестото

З чаени чаши вода
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици олио
2 яйца
1/2  кубче мая
Сирене
Брашно около 1 кг.
Мас
За сиропа
0,700 л. вода
200 гр. захар

Начин на приготвяне:

Замесва се меко тесто, което  се разделя на 5 части. Всяка част се разточва, колкото е възможно повече, намазва се с разтопената мас.

В средата се очертава кръг и с нож се изрязват 8 парчета около кръга, които се поставят едно срещу друго върху централния кръг.

Получената кора се разточва до големината на намаслената тавичка и се поставя в нея. След това се слага мазнина и се поръсва с натрошеното сирене. По същия начин се процедира и с останалите кори. 

На третата кора се поставят късметите – клончета от дрян с навити късмети, като в средата се поставя кръг/ символ на дома/.

Изпича се в умерена фурна и след като изстине се  залива с сироп от 0,700л. вода и 200гр. захар.

 

Снежен човек от сирене

Продукти :

черен пипер на зърна
3 стр.магданоз пресен
1 бр.моркови
1 бр.червени чушки
2 стр.черен пипер млян
1 щипкачесън стар
1 ч.ч.сирене краве
400 гр.сирене крема

Начин на приготвяне:

Смесват се крема сиренето и 1/2 ч.ч. от настърганото краве сирене. Добавят се скълцаната ситно скилидка чесън, пипер и сол на вкус.

Поставя се в хладилник най-малко за 30 минути. От тази доза се получават 6-8 снежни човека. Оформят се по 3 топки с различна големина за тялото на всеки снежен човек. Подреждат се една върху друга, като за по-голяма стабилност се използват клечки за зъби.

Върхът на чушката се изрязва –за шапчица на снежния човек, от морковът се изрязва част, която се използва за носле и черен пипер на зърна за очичките и копчетата. От стръкчетата магданоз се използват само дръжките –за метличка.

 

Питка с късмети

Продукти:

1 яйце
200 мл. кисело мляко
200 мл. прясно мляко (може вода и 2 лъж.сухо мляко)
2-3 с.лъж. Маргарин
1 к.лъж.сол
1 к.лъж захар
мая на прах (може и прясна)
брашно, колкото поеме.

Начин на приготвяне:

Замесва се меко тесто. В намазана с маргарин тава се оформя питката. Намазва се с жълтък, маргарин и се поръсва със сусам. Оставя се да бухне 30 мин.

Пече се на умерена фурна 180 градуса до готовност.

След като се извади от фурната намазва се с малко маргарин и се завива в кърпа.

 

Пълнена кисела зелка

Продукти:

1 средна кисела зелка
1 кг свински гърди без  кост нарязано на хапки
2 стръка праз нарязани на едри парчета
1 равна ч.л. сол
черен пипер и чубрица на вкус
2 сухи люти чушки, грубо натрошени
1 равна ч.л. сладък  червен  пипер
3 с.л. свинска мас

Начин на приготвяне:

Загрейте маста в дълбока тенджера и запържете в нея месото до златисто.

Сложете праза, разбъркайте и похлупете тенджерата с капак.
Хванете заедно дръжките и капака с кърпи или ръкохватки за да не ви пари на ръцете.

Раздрусайте добре месото и праза за около минута.

Подправете пълнежа с двата вида пипер, лютата чушка и чубрицата.

Овкусете със солта.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft