В света на палачинките винаги има нещо, което да ни изненада! Показвали сме ви какви ли не варианти - с кисело, с прясно мляко, с вода, със сода, с мая... Но тази рецепта едва ли познавате - мароканските палачинки на дупки са новото чудо, по което всички залитат - нежни, мекички и покрити с апетитни дупчици, които да полееш с любимия си сос или заливка.
Започваме с една препоръка: хубаво е първо да смелете гриса в кафемелачка, но не напълно на прах: малките зърна трябва да останат. Палачинките се пържат само от едната страна, не е нужно да ги обръщате. Получава перфектно кръгли, ако тестото се изсипе точно в центъра на тигана и се остави да се разпредели равномерно.
Продукти
- Вода 650 ml
- Пшенично брашно 300 гр.
- Грис 100 гр.
- Жълтъци 2 бр.
- Захар 1 чаена лъжичка
- Слънчогледово олио 1 ч.л.
- Мая 0,5 ч.л.
- Бакпулвер 0,5 ч.л.
- Щипка сол
Приготвяне
В дълбока купа смесете всички сухи съставки: пресятото брашно, гриса, захарта, маята, бакпулвера. Добавете олиото, жълтъците, налейте топлата вода в сместа и разбъркайте добре.
За 1-2 минути бъркайте сместа с миксер или тел. Покрийте с капак и оставете да втаса на топло за час и половина. Тестото се надува двойно. Внимателно разбъркайте и с черпак изсипете от сместа в леко загрят тиган без мазнина.
Огънят трябва да е малко по-слаб. Щом горната пореста страна изсъхне - палачинката е готова! Поради факта, че добавяме малко захар към тестото, вкусът на палачинките е почти неутрален.
Отделно смесете 50 грама разтопено масло със 70 грама мед и сервирайте палачинките залети с този сос. Така са най-вкусни! Jemchyjinka.ru Източник: https://jemchyjinka.ru/2019/03/03/marokkanskie-bliny-iz-pennogo-testa-1000-i-1-dyrochka-na-poverhnosti/?fbtnAff