Новогодишна пита
22 Декември 2011
178803
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
1 кг брашно
6 яйца
250 мл прясно мляко
250 гр. масло или мас
бучка мая
сол
Маята се замесва с хладка вода или мляко, щипка сол, лъжичка захар и 1/2 чаша брашно. След като втаса тя се изсипва в 1 кг брашно.
Отделно се разбиват яйцата и заедно с топлото мляко също се слагат в брашното. Тестото се замесва с ръце, натопени в мазнина дотогава, докато тя се поеме от хляба. Тестото се разделя на три топки, от които се плете питка, намазана с жълтък и сусам.
Питката се нарича Вечерна и се пече в силна фурна. Може да я оформите и на кръгла пита, както правят в Северна България, наричана Боговица, която украсяват с фигурки от тесто, прилични на слънце.
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари