1. В купичка поставете маята да втасва в малко хладко мляко заедно с 1 чаена лъжичка захар и 1 супена лъжица брашно.
2. Омесете меко тесто с 2 яйца и 1 белтък, захарта, солта, брашното, олиото и оцета. След това добавете шупналата мая и постепенно добавете останалото мляко. Оставете тестото да втасва около час, за да удвои обема си.
3. Разделете тестото на 4 равни части. Една топка разточете под формата на триъгълник, намажете с маргарин. Повторете същото и със следващите топки, само последната не мажете с маргарин. Направете разрези от двата края (като на снимката) и ги усучете на спирали.
4. Оставете отново тестото да почине, след това намажете с предварително разбит жълтък с 2 супени лъжици гореща вода. Поставете погачата да се пече на 200 градуса.
5. Няколко минути преди края на печенето направете смес от брашното, солта и малко вода, и поръсете с нея тестото. Разрежете чери доматите на половинки и ги поставете отгоре (като играчки на елхата).