Нов модерен и мързелив козунак с миксер

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Нов модерен и мързелив козунак с миксер
Нов модерен и мързелив козунак с миксер
94820
Нов модерен и мързелив козунак с миксер
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Обикновено говорим за рецепти, чиято история се простира стотици години назад. Например, наскоро обсъдихме традиционните английски козунаци .Разбрахме и, че това е най -старата рецепта за козунак , тествана от поколенията. Но днес ще се запознаем с нещо съвсем ново. Какво представлява Великденският козунак и откъде идва?

 

 Днешната рецепта може да се нарече хибрид на бутер кроасан и кифла. Историята на тази богата печена продукция започва в Австралия през 2013 година. Появата на тази рецепта е сравнена с ефекта на експлодираща бомба . В крайна сметка е трудно да си представим каква друга рецепта може се продава по целия свят за толкова рекордно време.

Разбира се, това не е традиционна рецепта, която датира от векове. Но защо да не опитате нещо съвсем ново? Сигурни сме, че сред всички класически сладкиши вашите козунаци ще направят фурор . Това е божествено вкусно!

 

Великденски козунак

Съставки

3 формички за печене на торти с диаметър 9 см
80 мл топло мляко
6 г суха мая
1 ч.л. портокалова кора
2 с.л. л. портокалов сок
100 г сушени плодове (стафиди, боровинки, череши)
100 г захар
1 яйце и 2 жълтъка
350 г пресято брашно
0,5 ч.л. сол
40 г масло, разтопено
100 г меко масло
пудра захар за прах

 

Подготовка

В малка купа смесете топло (в никакъв случай горещо) мляко, 1 ч.ч. насипна захар и мая. Разбъркайте и оставете настрана за 15 минути, докато се появи пухкава шапка.

Междувременно настържете доста портокалова кора, изцедете портокаловия сок. Също така изплакнете сушените плодове и залейте с вряла вода за 5 минути. След това те трябва да се изплакнат и изсушат.

След това разбийте яйцето, жълтъците и цялата захар с миксер на средна мощност до получаване на пухкава бяла маса.

Сега смесете брашното и солта в голяма купа и направете вдлъбнатина в центъра. Изсипете там яйчената маса, портокаловия сок, разтопеното масло и маята.

За да замесите тестото по-лесно и бързо, първо работете с миксер. Просто не разбивайте наведнъж цялата маса с брашно, а само течностите в центъра. Те постепенно ще поемат брашното наоколо.

Когато тестото вече е твърде дебело, вземете дървена шпатула и разбъркайте останалото брашно по краищата до гладко тесто. Само след като го смесите напълно, можете да замесите тестото с ръце. Първо напрашете работната повърхност с брашно, но не добавяйте повече брашно, за да не запуши тестото.


Месете около 10-15 минути, тестото трябва да стане еластично и почти да не се придържа към ръцете ви. Навийте го на топка, поставете го в купа, намазана с масло, и го изпратете на топло място за час и половина.

Втасалото тесто трябва да се раздели на 3 части, да се разточи на топки и отново да се покрие със стреч фолио за 10-15 минути.

След това всяка топка трябва да се навие на правоъгълници с височина 2 mm. Тестото трябва да е много тънко. Намажете обилно всяка част с меко масло и поръсете със сушени плодове. След това правоъгълният слой трябва да се навие на ролка.

Нарежете всяка ролка с нож заедно, но не напълно! След това трябва да завъртите тестото от единия край, така че изрязаните слоеве да са отвън. Направете всеки нов завой по-висок от предишния и увийте върха навътре. Това е показано много добре във видеото накрая, което ще ви улесни много.

 

Поставете рафините в съд за печене и оставете на топло място за още 1 час. След това ги изпечете във фурната: първо 10 минути при 200 градуса, след това 20-40 минути при 180 градуса.

Времето за печене ще зависи от размера на вашите козунаци, така че трябва да проверите готовността им с дървени клечки за зъби. Ако кората вече е зачервена отгоре, а тестото е сурово отвътре, тогава просто покрийте сладкиша с фолио и изпечете допълнително.

 

На върха на сладкарските сладкиши не е нужно да изсипвате захарна глазура, за да не затворите визуално красивите слоеве. Просто поръсете с пудра захар. 

Силно препоръчваме да опитате тази рецепта. Ако не можете да си представите Великден без традиционни козунаци, тогава гответе тези всеки друг ден. Няма да съжалявате за времето, отделено за готвене.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft