Баби от кюстендилските села приемат поръчки за лютеница и кьопоолу по селски от домашен зарзават. За сега бизнесът им е повече семеен, правят зимнина за децата си и близки в града, но заради изобилието от чушки и домати в градините обмислят да разширят производството.
В цената не влизат бурканчетата и стерилизацията. В бабината лютеница слагат печени и обелени дебели червени чушки, готово доматено пюре, сварени моркови и счукан чесън. Зарзаватът се смила с машинка за месо, но през едрата решетка и се подправя със сол, малко захар, сгорещено олио, а по вкус и с черен пипер. От скоро е на мода и нов модел лютеница с лукчета и локум, които просто се добавят в смлените зеленчуци. Добре разбърканата консистенция се пълни в бурканчета и добре затворени, те се стелиризират. Бабите казват, че процедурата е „изиетна" или „пипкава", което значи че отнема много време, но за труда си те не слагат висока цена.
Многодетно семейство от Перник вече е направило сериозна заявка за зимнина при една от бабите. Цяло лято тя им е пълнила кошница с пресни зеленчуци и плодове от градината, а сега освен лютеница баба Лили ще прави за тях и кьопоолу, но всичкия зарзават ще пече на жар от дърва, защото така вкусът бил неповторим.
В градината и на двора в село Неделкова Гращица има от всичко. Доматите са толкова едри, че от един се прави салата два пъти. В кьопоолуто ще сложи и зелени домати, червени и зелени чушки, патладжани от сините, но и от белите, които е отгледала и даже тиквичка. Смята, че най-много ще я забави чесънът, защото държи да е с дребни скилидки, а магданозът ще го нареже на едро. Към това кьопоолу при сервиране може да се добавят варени и претрити картофи, но и дребно нарязани орехи, обяснява жената.
Тази година клиентите са си поръчали и домашен кетчуп. За него доматите трябва да се смелят на специална машинка, която отдела люспите и семките, а после ще падне варене, докато се сгъсти до паста. Подправката е стрит и пресят босилек. Вкусен е не само, добавен към пица или спагети, но просто намазан на филийка, обяснили клиентите.
Засега бабите правят зимнина само по поръчка от познати, но проучват как домашните консерви може да се продават на пазарите в града, без да има опасност от глоби заради хигиенните изисквания.