Нова черква , построена върху останки отпреди 15 века , се извиси в Мелник, изгради я петрички бизнесмен. Църквата " Света Параскева ", на около 300 метра южно от "Литовата къща", е почти готова, в момента в Охрид се изписва иконостасът.
Мелник е бил духовен център , останките на Епископската базилика "Свети Никола" също се намират на едноименния хълм, в съседство с крепостта на Депсот Алексий Слав. В момента в Мелник са останали всичко на всичко 5 черкви - четири в града и "Света зона" на хълма "Свети Никола" над най-малкия български град. На мястото на новоизградената черква допреди 5-6 години имаше само зидове от храма "Света Параскева", съществувал през VI-ти век. Да изгради наново храма се зае петричкият бизнесмен Живко Литов, собственик на едноименната къща в Мелник.
След златното време за Петрич по времето на Югоембаргото, когато в полето се преточваше дизел и бензин и се изнасяше за Югославия, петричките бизнесмени се насочиха към Мелник. Хотелски комплекс преди Мелник построи Живко Томов-Фашиста, в градчето инвестира в хотелиерския бизнес и Иван Кочев-Чомбе. В момента черквата е готова външно, вътре остава само да се монтира иконостасът, на отделната кула с камбанария са монтирани руски камбани.
Те са произведени в Урал, имат няколко вида мелодии на звънене, които се пускат чрез компютър. Черквата отвътре е изписана, доскоро майстор дялкаше шестте дървени колони, на които се крепи изографисаният свод. Около черквата и на самата кула има монтирани огромни каменни кръстове - нещо невиждано в Югозапада. "Храмът го строи Света Петка, кога ще стане готов, тя си знае работата", скромно сподели Живко Литов.
Той пристигна в Мелник за да прави бизнес преди 10-на години, изгради хотел "Литова къща". Тя стана известна със собственият си зоопарк, в който имаше пантера. Под "Литовата къща" има и изба, чийто зидове от XI век все още личат. Избата е много стара, има уникален вид заради скосението, във вид на арка, която крепи свода да не се срути. "През отворите избата освен, че се вентилира, нахлува и влажен въздух, което прави виното още по-добро", твърди Литов.