Някои твърдят, че е важно продуктът да се изплакне старателно, за да се отървете от вредните бактерии, докато други възразяват, считайки измиването за загуба на време. Но какво да правим?
Силен аргумент ЗА измиването е рискът от салмонелоза
Салмонела – бактериите, причиняващи чревни инфекции – живеят върху черупките на яйцата и продължават да се размножават дори при минусови температури в хладилника.
Здраве на домашните птици – качество на яйцата
Трудно е да се предвиди какви болести е пренасяла кокошката, докато е люпила яйцата си. Често по черупката можете да забележите остатъци от изпражнения и птичи пера - потенциални виновници за редица заболявания.
Транспортът е вторият враг на потребителя
Преди да бъдат изпратени в магазините, яйцата се обработват, но остава неизвестно как точно продуктът стига до щанда. Работникът в завода използвал ли е ръкавици при сортиране на стоките? При какви условия са транспортирани яйцата: колата и нейното ниво на хигиена? С какво точно са транспортирали продукта до търговските обекти?
Кокошите яйца не се мият във фабриките
В птицефермите производителите най-често оставят продуктите мръсни. Водата отмива защитния слой на яйцето, което го прави по-уязвимо за опасни микроорганизми и намалява срока му на годност. Но у дома, преди готвене, се препоръчва да изплакнете продукта, така че вредните бактерии да не попаднат вътре по време на готвене или пържене.