Когато бях малка, родителите ми често ме водеха на вилата. Зеленчуковата градина беше малка, но винаги имаше достатъчно проблеми за решаване. Обаче много ми харесваше реколтата ! Плодове, зеленчуци всичко антурално и ужасно вкусно. Доматите за съжаление някой път се налагаше да ги набираме малко по-зелени и ги оставяхме да зреят. Тогава изглеждаше като магия - зеленото стана червено. А сега знам как да ускоря узряването на доматите и защо не си струва да ги берете предварително.
Разбира се, всеки градинар би искал да вземе зрели домати точно от храста. Но това не е толкова лесно, като се имат предвид метеорологичните условия и болестите. Беритбата предварително е надежден начин. Но всички знаят, че, узрявайки у дома, плодовете никога няма да получат онези елементи и слънчева светлина, които ги правят невероятно ароматни и вкусни.
Сега знам, че доматите, като много плодове и зеленчуци, отделят етилен дори след прибиране на реколтата. Точно като бананите и ябълките, доматите отделят този газ, което им позволява да узряват при беритба.
Но, както вече казах, такива домати са значително по-ниски по вкусови качества спрямо тези, които са напълно узряли. Те могат да се събират малко по малко през цялото лято. Но ако разбирате, че вечерите стават все по-хладни, а реколтата все още не е узряла, време е да действате!
В крайна сметка, веднага щом температурата започне да пада до 10 градуса, късната светлина започва да се развива както в оранжерии, така и в открита земя . Плодовете спират да растат и узряват.
Когато разберете, че студеното време приближава и зелените домати все още висят на храста, не бързайте да ги берете . По-добре отидете в аптеката и купете най-простия буркан с йод! Именно той ще служи като стимулатор за бърз растеж и узряване на вашата реколта. Следвайте инструкциите по-долу.
Разтворете 30 капки йод в 10 литра вода. Решението е готово!
Вържете всеки храст плътно в долната част с медна тел на разстояние 3-4 см от земята. По този начин ще намалите изтичането на хранителни вещества към корените и те ще бъдат доставени в плодовете в по-голяма степен.
Подрежете долните листа, за да изсмукват силата от доматите.
Напръскайте храстите с подготвен разтвор на йод.
Употребата на йод е полезна и с това, че служи като превенция срещу развитието на самата фитофтора. По този начин ще купите още малко време за доматите. Процесът на зреене значително се ускорява и не е нужно да мислите къде да поставите зелени домати или да чакате, докато най-накрая узреят.
Ние също така препоръчваме да използвате тор от лук, за да съберете реколтата за рекордно време. За да направите това, съберете пълен литров буркан с лук и го сварете в 4 литра вода за 15 минути. Оставете люспите да седят в бульона до следващия ден. Полученият концентрат се разрежда с вода 1: 6 и също се използва за пръскане .
Красотата на този метод е, че той е абсолютно безопасен както за растенията, така и за вашето здраве. Освен това много харесвам тези домати на вкус - нито един купен от магазини не може да се сравни с тях. И макар и по стария начин, научих за него съвсем наскоро.