Ябълковите печени продукти определено са добри. Но моят фаворит сред сладкишите е този със сливата, тя придава съвсем различен вкус. Щом узрее, веднага започвам да правя всякакви сладкиши с нея. Този път нашият десерт ще бъде по-малко калоричен. Предлагам на вашето внимание сладкиш с овесени ядки . И както вече се досещате, ще го запечем със сливи.
За да разкриете допълнително вкуса на плода, ви съветвам да добавите малко подправки към него. Канела, кардамон или карамфил са страхотни възможности. Използвах различна комбинация в моята рецепта, с лимонова кора. Що се отнася до разнообразието от сливи, можете да вземете всякакви. УКолкото по- сладки, толкова по-добре.
Съставки
сини сливи 400 гр
Лимонови кори 1 ч.л
кафява захар 3,5 супени лъжици
Царевично нишесте 1 супена лъжица
овесени ядки 100 гр
Пълнозърнесто брашно 100 гр
Масло 100 гр
Бакпулвер 1 ч.л
Сол 1 щипка
Екстракт от ванилия на вкус
Подготовка
Обелете сливите и ги нарежете на филийки. Добавете кора, 1 с.л. захар и нишесте, за да не пусне много сок от сливата. Смесете добре
Комбинирайте едри овесени ядки, брашно, захар, бакпулвер и сол, добавете няколко капки екстракт от ванилия и разбъркайте.
Добавете омекналото масло и смесете съставките. По-удобно е да направите това с ръка, но можете да използвате лъжица. Тестото трябва да е ронливо.
Постелете дъното на разделена форма (18 см) с хартия за печене, намажете стените с растително масло и също покрийте с хартия. Извадете половината от тестото и леко запечатайте основата с чаша.
Разбъркайте плънката и поставете във форма. Покрийте сливите с останалото тесто, като просто го поръсите отгоре. Печете баницата 30-35 минути на 180 градуса.
Овесената торта се оказва много апетитна: отвън е златистокафява, а отвътре е сочен и нежен пълнеж. По-късно ще може да се заменят сливите с ябълки, а през лятото с други сезонни плодове . Опитайте и споделете впечатленията си.