Модерните фурни са оборудвани с много полезни функции (таймер, конвекционно топлене, разтегателни скари, самопочистване и други). Но никой от тях не поражда толкова много съмнения и въпроси, колкото горната скара .
Някои са сигурни, че тази функция е безполезна, докато други вярват, че можете да готвите само на скара (за предпочитане на открито), а не под нея. Собствениците на стари фурни никога не са чували за подобно нещо.
Но всъщност скарата е незаменима, ако трябва да изпечете красиво месо, риба, пиле и дори хляб. Също така, скарата ще помогне, ако планираното излизане сред природата трябва да бъде отменено и месото вече е мариновано. Апетитното барбекю във фурната ще стане съвсем осезаема реалност!
Най-горната скара във фурната
Коя е горната скара
Това е тръбен електрически нагревател, разположен на горната стена на фурната. Тя може да бъде газова, електрическа и инфрачервена. Основната й задача е да постигне висока температура на повърхността на продукта за кратко време. За минути се получава румена кора.
Температура
В различни модели фурни температурният диапазон варира от 170 до 200 градуса. Като се има предвид, че в този момент съдът е директно под нагревателния елемент, това е достатъчно. Имайте предвид, че поради влиянието на скарата, храната се пече само отвън, докато вътрешността остава сочна.
Функциониране
Обикновено работата на горната скара във фурната се контролира само от два режима: включване и изключване. След включване на устройството, тръбата се загрява за около 5 минути и се охлажда също толкова бързо.
Съдове
Силиконовите и стъклени съдове (дори топлоустойчиви) не са подходящи за скарата. Най-добре е да използвате чугунени тигани и железни решетки, облицовани с фолио
Как да готвя
Горната скара рядко се използва като основен режим на готвене. Обикновено се включва или преди (за запечатване на сокове в месото например) или след изпичане (за вкусна кора).
Но скарата е подходяща и като основен режим на обработка. Пилешки бутчета, крилца, телешки пържоли, риба, зеленчуци са мега сочни! Поставете не твърде дебели парчета храна върху средната решетка на фурната и завъртайте на всеки 5 минути.
Много хора не използват горната скара във фурната поради миризмата на изгаряне. Това може да се случи, ако мазнините са се утаили върху електрическия нагревател след предишно готвене. Освен това детергентите не винаги решават проблема: скарата продължава да пуши.
В този случай включете с пълна мощност горния нагревател, без да поставяте храна във фурната. След няколко минути мазнините ще изгорят и няма да има повече мирис. Изчакайте, докато изстине, избършете фурната с гъба.
Какво да готвя във фурната на скара
За да оцените ефекта на горната скара , предлагаме да изпробвате рецептата за вкусни бутчета , златисти отвън и сочни отвътре.
Пилешки бутчета на скара във фурната
Състав:
6 пилешки бутчета
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица кетчуп
1 супена лъжица винен оцет
1 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. къри
сол на вкус
Подготовка:
Изплакнете пилешките бедра, подсушете с хартиени кърпи. Къри, сол, червен пипер, джинджифил и чесън на прах поръсете върху тях. Втрийте тази смес в бедрата, оставете за един час.
В отделна купа смесете кетчупа със зехтина и намажете пилето със соса. Поставете бедрата върху решетка.
Загрейте фурната до 220 градуса, поставете лист с фолио на долния слой, поставете решетка с бедра в средата. Включете горната скара и изключете нормалното отопление. Гответе ястието около 40-45 минути, на всеки 5-7 минути, обръщайте бутчетата с щипки
Използвате ли горната скара във фурната? Може би знаете някои интересни нови рецепти? Споделете в коментарите!