Класическият кекс е слабостта на всички любители на домашните сладкиши и не многот седене пред фурната. Много от нас са се сблъсквали с провали в сладкарския бранш и затова винаги залагат на любимия на вкички и до болка познат кекс. В крайна сметка, приготвянето му не е толкова просто. И да се предвиди дали ще се издигне или не, също е трудно. Необходимо е да вземете предвид температурата на всички съставки, да разбиете добре яйцата, да отделите белтъците от жълтъците. И тогава, може би ще стане перфектен.
Ако нямате достатъчно търпение да наблюдавате всички тънкости или просто не сте имали яйца в кухнята, не се притеснявайте. Днес ще ви кажем как бързо и лесно да приготвите великолепен кекс без яйца .
Съставки
Пшенично брашно 300 g
захар 150 g
кисело мляко 350 мл
Бакпулвер 2 ч.л.
Слънчогледово олио 130 мл
Ванилия 10 g
Приготвяне:
Първо пуснете фурната да загрее до 180 градуса, защото тестото се приготвя моментално.
Смесете киселото мляко, пресятото брашно, захар, растително масло и бакпулвера с ванилията. Разбъркайте добре тестото с размах. Опитайте се да не оставяте бучки, но бъркайте бързо, тъй като бакпулверът веднага реагира. Ако се поколебаете, кексът може да не се надигне. Вместо бакпулвер можете да използвате 1 ч.л. сода
Покрийте съда за печене с диаметър 22 см с пергамент и изсипете готовото тесто. Съдът за печене трябва да бъде покрит с пергамент, за да не се налага да стържете тестото дълго и досадно от стените на формата.
Печете във фурна предварително загрята на 180 градуса, за 35-40 минути. Не забравяйте да проверите готовността с клечка за зъби
Охладете готовият кекс във формата. Ако приготвяте кексът за чай, тогава за красота можете да я поръсите с пудра захар. Приятен апетит!
Кексът без яйца не е по-лош от класическия, какво ще кажете? Рецептата помага, когато искате да приготвите набързо нещо сладко.
Между другото, не се колебайте да добавите сушени плодове в тестото, тогава кексът ще бъде още по-апетитен и ароматен