Ако ядете пресни или сухи сливи, ще почувствате красива наслада на месестия плод в устата си, заради перфектния склад на пет различни видове захари и плодови киселини. Но все още малко се знае какви ползи за организма дава този плод.
Пазят костите
Десет сушени сливи дневно предотвратяват намаляването на костната тъкан, причинено с намаляването на нивата на естроген. Ако редовно в менюто имате умерени количества сушени сливи, ще осигурите на организма достатъчно борон (минерал, който улеснява усвояването на калций)
Сушените сливи съдържат вещества, които унищожават свободните радикали в кръвта. Колкото по-малко има свободни радикали, това е добре за вас и за вашия организъм. Затова яжте сушени сливи и се наслаждавайте на техния красив вкус.
Регулира нивото на холестерол
Диетичните фибри на сливите помагат при намаляването на холестерола в кръвта и с това, се предпазва сърцето от сърдечно-съдови заболявания . Съдържа сорбитол - алкохолна захар, която се използва като заместител на захарта при диетичните продукти.
В народната медицина се използва и в пресен и в изсушен вид, а винаги се използват срещу хроничен запек. Сухите сливи регулират храносмилането, чистят организма от токсини, стимулират работата на черния дроб и бъбреците. Благодарение на голямото количество калий и на малкото количество натрий, подобрява уринирането. Помага при симптомите, причинени от подагра и ревматизъм .