Няма да сгрешите, ако решите да приготвите тази уникална торта. Прекалено е вкусна и досега никой не се е сдържал да не поиска още едно парче...
Перфектното съчетание от вкусове и невероятно нежна текстура - опитайте да я приготвите за семейството си и определено ще повторите и потретите...
Торта Черно и бяло
Необходими продукти за един блат:
- 3 яйца
- 5 супени лъжици захар
- 3 супени лъжици топла вода
- 3 супени лъжици брашно
- 3 супени лъжици какао
- 1/2 пакетче бакпулвер
За заливката на блата:
- 50 мл мляко и 2 пълни лъжици Нескуик или Нескафе
Необходими продукти за белия крем:
- 600 мл мляко
- 5 с. л. захар
- 6 с. л. нишесте
- 2 пакетчета ванилова захар
- 20 г бял шоколад
- 150 г масло (или маргарин)
За шоколадовия крем:
- 200 г черен качествен шоколад за готвене ("кувертюр")
- 100 г млечен шоколад
- 500 мл сладкарска сметана
Начин на приготвяне на блата:
В дълбока купа се счупват три яйца, които предварително са били на стайна температура, след което се разбиват на пяна с електрически миксер. Когато шупнат, започнете постепенно да добавяте захарта и разбивайте докато се разтопи.
Когато сместа побелее и се сгъсти, добавете три супени лъжици гореща вода и продължете да бъркате още малко. В отделна купа пресейте сухите съставки: 3 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици какао на прах и половин пакетче бакпулвер. разбъркайте, за да се комбинират.
Добавете сместа от сухите съставки към разбитите със захарта яйца, след което продължете да разбивате на най-ниска скорост с миксера, докато всички съставки се смесят добре и се получи равномерна хомогенна смес. Намаслете и набрашнете форма 20х30 см. (Може да изпечете и в кръгла форма)
Може да застлате формата и с хартия, върху леко намазнено дъно. Изсипете кексовото тесто равномерно в подготвената форма, разпределете го и заравнете повърхността. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути.
Когато блатът е готов (проверете с клечка за зъби), го извадете от фурната и залейте с топлия сос, за да стане кората сочна. За соса: Добавете Nesquik/шоколад на прах/или Nescafé по ваш вкус и желание в горещо мляко и просто разбъркайте, за да се разтопи.
Приготвяне на белия крем: от 600 мл мляко отделете няколко лъжици, в които да разтворите нишестето, а останалото мляко сложете в съд на котлона да се загрее на умерена температура. Добавете захарта и разбъркайте, за да се разтвори.
Когато млякото започне да кипи, добавете разбитата смес и бъркайте непрекъснато няколко минути, докато сместа се сгъсти. Внимавайте да не се изгорите. Към топлия крем добавете начупения на кубчета шоколад и разбъркайте още малко докато се разтопи.
Количеството шоколад може да е по ваш вкус, както и ваниловата захар. Когато сте разбъркали добре крема, го покрийте с прозрачно фолио в контакт и го оставете да изстине. Когато е напълно охладен, се смесва с маслото, предварително размекнато на стайна температура.
Разбийте с миксер, докато маслото се поеме напълно в сместа и се получи фина, нежна и кремообразна текстура.
За тъмния крем: сладкарската сметана се слага в тенджера, след което се загрява на слаб огън. Внимавайте, не трябва да завира, защото ще промени вкуса.
Преди да заври, свалете съда от котлона, след което към горещата сметана добавете двата вида шоколад, начупен на кубчета, изчакайте малко да се разтопят от котлона, след което разбъркайте добре до получаване на хубава шоколадова смес.
Ако искате този крем да е по-сладък, към топлата смес добавете още една-две лъжици захар и бъркайте докато се разтопи (аз не слагам). Трябва да оставите този крем да се охлади първо на стайна температура, а след това в хладилник за поне два часа.
Можете да оставите шоколадовия крем както си е и само да го намажете или да го разбиете с миксер, за да стане по-пухкав, след което да го сложите в сладкарски шприц и да завършите украсата с него.
Охладения блат (предварително напоен със соса) намажете равномерно цялата повърхност с напълно охладения бял крем. Загладете добре повърхността. След това залейте с шоколадовия крем и направете украса по избор.
Да ви е сладко!