Както знаете, онова, което е вкусно, далеч не винаги е здравословно. Особено когато става дума за всякакви магазинни продукти и екстри. Например, много хора обичат топеното сирене , но неговият състав често е, уви, далеч от идеалния. И ако възрастен може да реши, че тялото му вече е леко мутирало и се е приспособило към различни добавки и консерванти, то едва ли би го дал на децата си.
Всъщност е много лесно да си направите крема сирене у дома. И не е толкова трудно, въпреки че самият процес е малко като магия. Ще ви отнеме не повече от половин час, за да го приготвите от-до! Домашно приготвеното топено сирене е по-евтино от купешкото и знаете точно какво слагате там. Хвърлете поглед на това вкусно домашно крема сирене с гъби и билки !
Домашно крема сирене
Ще ви трябват:
гъби (печурки) - 200 гр.
извара 10% - 500 гр.
заквасена сметана 30% - 2 с.л.
яйца - 2 бр.
сода - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
магданоз
подправки на вкус
От това количество продукти се получават около 700 гр. готово топено сирене
Приготвяне:
Обелете горния слой на гъбите, след което нарежете на много ситно. Разпределете ги на един пласт в сух тиган и изчакайте, докато цялата влага се изпари от тях. Едва тогава добавете малко растително масло и сол, и задушете гъбите. Достатъчно е само да се задушат, не е необходимо да пържите гъбите!
Вземете термоустойчив съд и в него сложете изварата, заквасената сметана и яйцата. Не забравяйте, че имаме нужда от най-мазната извара и най-мазната възможна заквасена сметана. Добавете чаена лъжичка сол без качул и пълна лъжица сода. Содата е тази, която ще разтопи нашата смес. Разбийте добре с пасатор.
Вземете тенджерка, в която ще се побере съда с горната смес, и я напълнете с вода до половината. Сложете съда в студена вода, едва след това включете котлона, тъй като сместа трябва да се загрее равномерно. Сместа постепенно се затопля и започва да се топи. Когато водата заври, намалете котлона и продължете да разтапяте изварата, като бъркате непрекъснато. От гъста и хетерогенна, масата се превръща в кремообразна пред очите ни.
Когато изварата започне да мирише, вземете блендер и отново разбийте масата, така че да няма бучки. Гответе още малко. Когато сиренето започне да се свлича от бъркалката, сякаш "бяга" от нея, значи е готово. Общо отнема около 15 минути, за да се разтопи сместа.
Добавете към сиренето: задушени гъби, ситно нарязан магданоз, черен пипер, гранулиран чесън. Разбъркайте добре и прехвърлете в съд за съхранение.
Домашно приготвеното топено сирене се съхранява в хладилник за около седмица и в него придобива обичайната консистенция на „масло“.