Можете да запазите свежия вкус на копър и неговия аромат. И за да не губи вкус, цвят и красота при замразяване.
Споделям два прости метода: ето как трябва да съхранявате копър.
Метод 1.
Това е най-концентрираният аромат на копър, който можете да измислите. И идеално се запазва.
Копърът не губи миризмата си, вкусът - напротив, се споделя с маслото - и самият той остава като свеж.
И ако добавите малко чесън, ще получите ароматно вкусно масло от чесън и копър.
Може да се използва за дресинг за салати и картофено пюре, за топли ястия, сосове, риба и месо.
И просто го сложете на сандвич, на препечен хляб :)
Как се приготвя:
Копърът се нарязва - като за салата на ситно.
Смелете със сол.
Добавете лимонов сок и растително масло. Смесете.
Сол - на вкус, като за салата - не повече от обикновено.
За буркан от 250 г наситнен копър - 1 ч.л. сол, 50-70 мл олио, сокът от 1 лимон, 2-3 скилидки чесън.
Ако приготвяме чесново масло, го стриваме със скилидка пресован или наситнен, счукан чесън.
Налейте растително масло, за да покриете всичко.
Съхранявайте в хладилник. Ако за дълго време, повече от месец, е по-добре да поставите бурканите във фризера.
И е най-добре да го приготвите в най-малките буркани - удобно е.
Метод 2. Замразяване
Можете да го замразите по различни начини.
Отдавна разбрах защо копърът не е ароматен и вкусен, когато е замразен, защо се губи вкусът.
Копърът не трябва да се мие: той абсорбира вода. И - следователно, бързо "замръзва" и губи вкуса си при замразяване. И се покрива със скреж и лед. Не си мия копъра от градината
Не е необходимо да се замразява на големи гроздове: замръзва бавно. Имате нужда от незабавно замразяване: тогава ще запази вкуса и красотата си.
Няма нужда да го опаковате в големи гроздове или в големи торби: изваждаме го от фризера няколко пъти - и това е всичко, копърът е покрит със скреж и лед.
И какво да правя с него?
Можете просто да го нарежете на ситно, да го смесите с малка щипка сол, да го опаковате в малки буркани или контейнери - и бързо да го замразите.
Или го сложете в малки торбички - неизмит, нарязан на ситно. Опаковките трябва да са малки и плоски.
По този начин копърът ще замръзне много бързо - и дори ще го добавите към салата: точно като пресен.
И най-важното. Размерът на опаковките е доста важен. Това изглежда като ненужен детайл, който не заслужава внимание.
В крайна сметка изглежда, че бързо изваждаме торба с копър от фризера. И през това време успява да се затопли - и в охладителя се покрива със скреж. И те губят целия чар на свежия копър.