Няма по-вкусен от моя домашен кетчуп: проста рецепта без сгъстители и нишесте за 30 минути

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Няма по-вкусен от моя домашен кетчуп: проста рецепта без сгъстители и нишесте за 30 минути
Няма по-вкусен от моя домашен кетчуп: проста рецепта без сгъстители и нишесте за 30 минути
13499
Източник: За Жената
Няма по-вкусен от моя домашен кетчуп: проста рецепта без сгъстители и нишесте за 30 минути
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Домашен кетчуп за зимата. Вкусен и плътен, без набухватели и нишесте, готов само за 30 минути.

Този кетчуп е толкова вкусен, че ще забравите за купения от магазина! Съхранява се добре при стайна температура. Ето необходимите продукти:

Домашен кетчуп

Продукти:

  • 5 кг домати (по-плътни)
  • 250 гр. лук
  • 200 гр. захар
  • 30 гр. сол
  • 100 мл оцет 9%
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • 1 ч.л. кориандър на зърна
  • 1 ч.л. семена горчица (синап)
  • 1 ч.л. карамфил
  • 0,5 ч.л. канела

Приготвяне:

Нарежете 5 кг зрели домати на филийки и ги сложете в тенджера с дебело дъно, за да не загори нещо.

нарязани домати

Снимка: YouTube

Нарежете 250 г лук на произволни парчета и добавете към доматите. Захлупва се с капак и се поставя на силен огън, за да омекне всичко по-бързо. Разбъркайте няколко пъти, за да осигурите равномерно нагряване.

домати с лук

Снимка: YouTube

След 10 минути доматите ще се сварят почти напълно.

домати с лук

Снимка: YouTube

За да избегнете дългото кипене на сока, поставете сито върху тенджерата. В него веднага ще започне да се събира бистра течност. Изгребете я с черпак до желаната гъстота, намалете котлона.

доматен сок

Снимка: YouTube

доматен сок в черпак

Снимка: YouTube

За да получите хомогенно пюре, без да махате съда от котлона, смелете всичко с пасатор.

пасиране домати

Снимка: YouTube

Прецедете кетчупа през цедка, за да отстраните семената и останалите парченца от кожата на доматите. По-добре е да използвате черпак с формата и големината на ситото; това ще доведе до минимум отпадъци. В резултат на това ще останат няколко супени лъжици семена и малко от кожата.

прецеждане доматен сок

Снимка: YouTube

Изсипете гъстото пюре обратно в тенджерата и го загрейте.

доматено пюре в тенджера

Снимка: YouTube

Подгответе подправките: синапено семе, зърна черен пипер, пъпки карамфил и кориандър и поставете в цедка, специална за приготвяне на чай.

домати на котлона

Снимка: YouTube

Поставете цедката в тенджерата, като я закрепите към ръба. Варете кетчупа 20 минути от момента на кипване, като разбърквате от време на време. 

подправки в кетчупа

Снимка: YouTube

5 минути преди края на готвенето добавете захар, сол и канела. Разбъркайте старателно канелата, докато се разтвори напълно. Налейте 9% оцет и разбъркайте добре.

кетчуп в буркани

Снимка: YouTube

Изсипете горещия кетчуп в стерилизирани буркани, като поставите нож под дъното (трик от майка ми, за да не се пръснат бурканите). Затворете със стерилни капачки.

домашен кетчуп буркани

Снимка: YouTube

Обърнете бурканите с главата надолу, покрийте с топло одеяло и оставете, докато изстинат напълно.

 кетчуп домашен

Снимка: YouTube

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft