Домашен кетчуп за зимата. Вкусен и плътен, без набухватели и нишесте, готов само за 30 минути.
Домашен кетчуп
Продукти:
- 5 кг домати (по-плътни)
- 250 гр. лук
- 200 гр. захар
- 30 гр. сол
- 100 мл оцет 9%
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
- 1 ч.л. кориандър на зърна
- 1 ч.л. семена горчица (синап)
- 1 ч.л. карамфил
- 0,5 ч.л. канела
Приготвяне:
Нарежете 5 кг зрели домати на филийки и ги сложете в тенджера с дебело дъно, за да не загори нещо.
Снимка: YouTube
Нарежете 250 г лук на произволни парчета и добавете към доматите. Захлупва се с капак и се поставя на силен огън, за да омекне всичко по-бързо. Разбъркайте няколко пъти, за да осигурите равномерно нагряване.
Снимка: YouTube
След 10 минути доматите ще се сварят почти напълно.
Снимка: YouTube
За да избегнете дългото кипене на сока, поставете сито върху тенджерата. В него веднага ще започне да се събира бистра течност. Изгребете я с черпак до желаната гъстота, намалете котлона.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
За да получите хомогенно пюре, без да махате съда от котлона, смелете всичко с пасатор.
Снимка: YouTube
Прецедете кетчупа през цедка, за да отстраните семената и останалите парченца от кожата на доматите. По-добре е да използвате черпак с формата и големината на ситото; това ще доведе до минимум отпадъци. В резултат на това ще останат няколко супени лъжици семена и малко от кожата.
Снимка: YouTube
Изсипете гъстото пюре обратно в тенджерата и го загрейте.
Снимка: YouTube
Подгответе подправките: синапено семе, зърна черен пипер, пъпки карамфил и кориандър и поставете в цедка, специална за приготвяне на чай.
Снимка: YouTube
Поставете цедката в тенджерата, като я закрепите към ръба. Варете кетчупа 20 минути от момента на кипване, като разбърквате от време на време.
Снимка: YouTube
5 минути преди края на готвенето добавете захар, сол и канела. Разбъркайте старателно канелата, докато се разтвори напълно. Налейте 9% оцет и разбъркайте добре.
Снимка: YouTube
Изсипете горещия кетчуп в стерилизирани буркани, като поставите нож под дъното (трик от майка ми, за да не се пръснат бурканите). Затворете със стерилни капачки.
Снимка: YouTube
Обърнете бурканите с главата надолу, покрийте с топло одеяло и оставете, докато изстинат напълно.
Снимка: YouTube
Добър апетит!