Няма по-вкусна от баклавата на баба! Ето всички тънкости за сиропа и печенето, за да стане сочна и ароматна:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Няма по-вкусна от баклавата на баба! Ето всички тънкости за сиропа и печенето, за да стане сочна и ароматна:
Няма по-вкусна от баклавата на баба! Ето всички тънкости за сиропа и печенето, за да стане сочна...
10207
Няма по-вкусна от баклавата на баба! Ето всички тънкости за сиропа и печенето, за да стане сочна и ароматна:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Никога не сме яли по-вкусна от тази баклава, толкова е красива, мека и сочна, мога да кажа, че е наистина перфектна. През годините съм си правила какви ли не експерименти с плънки и технологии, но рецептата на баба за домашна баклава си остава ненадмината класика! Вече не я променям, дала съм я и на всичките си приятелки и те я приготвят само така. Масло, ядки, сироп, без никакви други добавки гарантират рай за небцето. А калориите, когато става въпрос за баклава, разбира се - не се броят. Ето какво ви трябва:

Домашна баклава по рецепта на баба

Продукти:

1 кг тънки кори за баклава

1 кг орехи (наполовина смлени, наполовина счукани или нарязани)

1,1 кг кристална захар

1,5 л вода

300 г масло

малко олио

половин лимон

Приготвяне: 

Първо пригответе сиропа и го оставете да изстине добре (може да го приготвите предния ден). Сложете захарта и водата на котлона, след което, когато сместа заври, добавете сока от половин лимон и варете още 10 минути на средно-умерена температура.

Важно е да не варите нарязания на кръгчета лимон, защото сиропът ще има вкус на сварена лимонада. По желание може да добавите лимоновия сок преди самия край, в по-малко количество. Освежава сиропа , придава му лека цитрусова нотка и го предпазва от сладък дъх.

Междувременно смелете орехите. Според вкуса можете да ги смелите всичките или да ги смесите със ситно нарязани. В малка тенджера разтопете маслото на слаб огън и добавете малко олио (50-100 мл).

Ако по време на топенето се появи пяна, отстранете я от повърхността с помощта на чиста лъжица, а по-късно можете да залеете готовата баклава с тази "пяна". Намажете тавата за печене с масло, след което наредете вътре 5 кори.

Най-добре е да изрежете корите според големината на тавата, като всяка намажете с разтопеното масло. Поръсете най-горната кора щедро с ядки, след това покрийте с нови 3-4 кори, като ги мажете обилно с масло.

Повторете процедурата, докато ви стигне материалът.

Накрая се завършва с пет кори, всяка намазана с масло. Нарежете баклавата на ромбове, триъгълници или кубчета, след което залейте отгоре с останалото горещо масло. Така няма да има нужда да покривате баклавата.

сурова баклава

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса до леко зачервяване, след това намалете градусите на 150 или 100, според силата на фурната ви и изсушете още час-час и половина. Щом се появят кухини между разрезите, това означава, че е готово.

баклава на ромбове

Горещата баклава се залива с изстиналия сироп. Ако ви се струва, че баклавата не е достатъчно сочна или поема твърде много от сиропа, то пригответе още малко сироп от 200 мл вода и 100 г захар с няколко капки лимонов сок. Варете няколко минути и този път залейте студената баклава с горещия сироп.

баклава в сироп

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft