Никога не сме яли по-вкусна от тази баклава, толкова е красива, мека и сочна, мога да кажа, че е наистина перфектна. През годините съм си правила какви ли не експерименти с плънки и технологии, но рецептата на баба за домашна баклава си остава ненадмината класика! Вече не я променям, дала съм я и на всичките си приятелки и те я приготвят само така. Масло, ядки, сироп, без никакви други добавки гарантират рай за небцето. А калориите, когато става въпрос за баклава, разбира се - не се броят. Ето какво ви трябва:
Домашна баклава по рецепта на баба
Продукти:
1 кг тънки кори за баклава
1 кг орехи (наполовина смлени, наполовина счукани или нарязани)
1,1 кг кристална захар
1,5 л вода
300 г масло
малко олио
половин лимон
Приготвяне:
Първо пригответе сиропа и го оставете да изстине добре (може да го приготвите предния ден). Сложете захарта и водата на котлона, след което, когато сместа заври, добавете сока от половин лимон и варете още 10 минути на средно-умерена температура.
Важно е да не варите нарязания на кръгчета лимон, защото сиропът ще има вкус на сварена лимонада. По желание може да добавите лимоновия сок преди самия край, в по-малко количество. Освежава сиропа , придава му лека цитрусова нотка и го предпазва от сладък дъх.
Междувременно смелете орехите. Според вкуса можете да ги смелите всичките или да ги смесите със ситно нарязани. В малка тенджера разтопете маслото на слаб огън и добавете малко олио (50-100 мл).
Ако по време на топенето се появи пяна, отстранете я от повърхността с помощта на чиста лъжица, а по-късно можете да залеете готовата баклава с тази "пяна". Намажете тавата за печене с масло, след което наредете вътре 5 кори.
Най-добре е да изрежете корите според големината на тавата, като всяка намажете с разтопеното масло. Поръсете най-горната кора щедро с ядки, след това покрийте с нови 3-4 кори, като ги мажете обилно с масло.
Накрая се завършва с пет кори, всяка намазана с масло. Нарежете баклавата на ромбове, триъгълници или кубчета, след което залейте отгоре с останалото горещо масло. Така няма да има нужда да покривате баклавата.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса до леко зачервяване, след това намалете градусите на 150 или 100, според силата на фурната ви и изсушете още час-час и половина. Щом се появят кухини между разрезите, това означава, че е готово.
Горещата баклава се залива с изстиналия сироп. Ако ви се струва, че баклавата не е достатъчно сочна или поема твърде много от сиропа, то пригответе още малко сироп от 200 мл вода и 100 г захар с няколко капки лимонов сок. Варете няколко минути и този път залейте студената баклава с горещия сироп.
Да ви е сладко!