Няма по-големи майсторки на баницата от сръбкините! Оригинална рецепта за Сръбска къпана баница:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Няма по-големи майсторки на баницата от сръбкините! Оригинална рецепта за Сръбска къпана баница:
Няма по-големи майсторки на баницата от сръбкините! Оригинална рецепта за Сръбска къпана баница:
1174
Източник: blitz.bg
Няма по-големи майсторки на баницата от сръбкините! Оригинална рецепта за Сръбска къпана баница:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Колкото и да ни се иска, баницата далеч не е наша, българска, запазена марка. Баници правят всички балкански народи, че и тези отвъд Балканите.

Сръбкините обаче отдавна се славят като майсторки на баниците и бюреците, като титлата на първенството могат да им оспорват единствено сръчните туркини.

Днес ви предлагаме да опитате уникалната Сръбска къпана баница - мека, пухкава, бухнала и пълна със сирене! Технологията й е доста по-различна от тази, с която сме свикнали, но крайният резултат ще ви остави без думи (най-малкото защото ще сте с пълна уста) :) Ето необходимите продукти:

Сръбска къпана баница

Продукти:

  • 500 гр. кори за баница
  • 4 яйца
  • 300 гр. сирене
  • 150 гр. заквасена сметана
  • 200 мл олио
  • 200 мл газирана вода
  • 1/2 пак.бакпулвер
  • сол на вкус

Приготвяне:

В купа разбийте сиренето със заквасената сметана (сръбкините използват за баницата младо сирене, което е по-безсолно и меко). Добавете 4 разбити яйца и сол на вкус, и отново разбийте хубаво (с миксер). Прибавете олиото и газираната вода, накрая – бакпулвера и разбийте всичко хубаво.

В добре намазнена тава (диаметър 28 см) сложете една кора така, че краищата ѝ да излизат извън тавата. Започнете да мачкате една по една корите, след което ги потапяйте хубаво в приготвената по-горе смес, за да се напоят навсякъде, и ги поставяйте плътно една до друга върху първата кора.

къпани кори

Снимка: YouTube

Процедирайте така, докато стигнете до последната кора – нея оставете ненамазана.

Последните 2 лъжици от сместа смесете с 2 с.л. олио.

Вземете последната кора, поставете я върху приготвената баница, хубаво „втъкнете“ краищата навътре, а отгоре прихлупете висящите краища на най-долната кора. Най-отгоре намажете със сместа с олиото.

приготвяне къпана баница

Снимка: YouTube

Печете на 200 градуса около 50-55 минути. След това изключете фурната, но без да вадите баницата! Просто отворете вратичката на фурната на 10-тина сантиметра и оставете така още 10-15 минути.

сръбска къпана баница

Снимка: YouTube

Извадете баницата, поръсете с вода и покрийте с кърпа. Задушете я хубаво за 10-тина минути и може да я разрежете.

къпана баница Сърбия

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft