Ако сте почитатели на тестените закуски, то непременно трябва да опитате тази рецепта за Сръбски мекици ! Сръбкините се славят като всепризнати майсторки на тестото, а като техните мекици други няма. Ще се убедите сами с тази рецепта - тестото е меко като пух, а мекиците бухват двойно в тигана:
Сръбски мекици
Необходими продукти:
За тестото:
вода - 450 мл, хладка
мая - 20 г, прясна
брашно - 700 гр.
сол - 2 ч.л.
свинска мас - 1 с.л.
За намазване:
свинска мас - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
За тестото:
В подходящ съд смесете хладката вода, раздробената мая, солта и маста, след това постепенно добавяйте брашното и замесете тесто.
След това премесете тестото за мекици на набрашнена работна повърхност и с точилка го разточете в по-голям кръг.
Загрейте една супена лъжица мас и намажете с нея кората.
Завийте на руло и нарежете на 7 парчета. Увийте краищата на всяко парче и оставете да престоят 15 минути. След това разточете с точилка в кръг с големината на тигана за пържене.
Пържете в загрята мазнина до златисто кафяво от двете страни.
Да ви е сладко!