Няма човек, който да не ги обожава, а всъщност те ни убиват бавно

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Няма човек, който да не ги обожава, а всъщност те ни убиват бавно
7691
Снимков материал: pixabay.com
Няма човек, който да не ги обожава, а всъщност те ни убиват бавно

Мекиците са традиционно българско ястие, направено от тесто, което е предварително замесено. То се оставя да втаса, т.е.

да набухне. След като е готово, от него започват да се късат малки топки, които се разстилат на кръгчета и се пържат в сгорещена мазнина, пише gotvach.bg.

Сервират се обичайно за закуска с пудра захар или друго сладко, както и със сирене и добавки по избор. Има доста рецепти, като основната разлика между тях е в набухвателя и млякото.

Българинът по принцип обича пържените храни, но мекиците, спомен още от детството, са на първо място. И е така, тъй като обикновено те стават по-мазнички, в смисъл-хрупкавата коричка, получена при пърженето, влудява сетивата. Но точно там се крие опасността.

Когато се пържат мекиците, загрятата мазнина достига до температури от порядъка на 200-270° С. При тях, както в продуктите, така и в самата мазнина настъпват изменения. Получава се реакцията на липидна пероксидация, т.е. във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2.

Така започва изпускане на паразитни молекули с висока енергия- свободни радикали. След като бъдат погълнати, тези радикали играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм, като така смущават естествените физиологични процеси, протичащи в тях.

В някои клетки е допустимо да мутират и да възникне рак. Най- често това се случва при лигавицата на стомаха. Разбира се не при всеки, но опасността е реална.

По принцип клетките имат защитни системи, обезвреждащи свободни радикали, но всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът би бил фатален.

За да се предпазите, би било разумно да ограничите приема на мекици и подобни пържени закуски. Друг съвет е за подмяната на олио веднага след първото пържене и ако е възможно то да е от растителни мазнини.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft