Обичам си тефлоновия тиган, ползвам го от 10 години. Каква голяма грешка! Веднага го изхвърлих, когато прочетох това:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Обичам си тефлоновия тиган, ползвам го от 10 години. Каква голяма грешка! Веднага го изхвърлих, когато прочетох това:
80376
Снимков материал: pixabay.com
Обичам си тефлоновия тиган, ползвам го от 10 години. Каква голяма грешка! Веднага го изхвърлих, когато прочетох това:

В грижата за  здравето на семейството  ние се опитваме да изберем висококачествени храни и да готвим само у дома. А вие загрижени ли сте за качеството на ястията и тяхната безопасност? Оказва се, че кухненски прибори имат срок на годност, а има и някои правила за употребата им.

За тънкостите при избора на посуда и безопасната ѝ експлоатация ще ви разкажем днес. 

Как да използвате приборите и посудата правилно

  1. Тиган с  тефлоново покритие , не се препоръчва да се използва повече от три години.
Важно: незалепващите съдове за готвене не трябва да се загряват празни на висока температура, тъй като при това освобождават вредни изпарения. Не е безопасно да използваме такива прибори, когато по дъното има драскотини.

срокът на годност на тигани с тефлоново покритие

  • На колко години са вашите съдове за хранене?  Старата пластмаса  освобождава вредни вещества, като по този начин отравя и съдържанието. Дори целите, недеформирани контейнери могат да бъдат опасни. Преди да сервирате топъл обяд в  пластмасова купа , се уверете, че тя е предназначена за такива цели, обикновено производителите указват това върху опаковката.

    опасни пластмасови прибори

  • Емайлираните съдове са безопасни и подходящи за употреба, стига да не се появят по тях цепнатини и пукнатини с ръжда. За съжаление тогава става необходимо да се сбогуваме с любимата си тава, която може да провали ястието, като в него попаднат парченца емайл, но също така и "да възнагради" тялото ни с тежки метали.

    емайлирана тенджера

  • Чугуненият тиган  - най-добрият прибор за готвене на месо. Храната, приготвена в тези съдове, е обогатена с железни йони и става още по-полезна. След използване на чугунени съдове, те трябва добре да се измиват, подсушават и намазняват.

     чугунени съдове за готвене

  • Стъклените съдове  се използват за печене и съхранение на хранителни продукти в хладилника. Възможно е също така в тях да загреем храна в микровълновата фурна. Стъклото е удобно и не съдържа  токсични вещества . Драскотините по повърхността на стъклените съдове не са вредни.

    стъклария

  • Може би най-практичните и безопасни кухненски прибори са тези, изработени от  неръждаема стомана : тя не е вредна и напълно запазва топлината. В тях може да се приготви всякаква храна.

    съдове от неръждаема стомана

  • За правилното съхранение на  съдовете за готвене  и за да запазят те първоначалния си вид, е необходимо да се изберат правилните почистващи средства, които могат не само да се купят само в магазина, но и да се приготвят у дома.

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft