27 Септември 2016
80376
Снимков материал: pixabay.com
В грижата за здравето на семейството ние се опитваме да изберем висококачествени храни и да готвим само у дома. А вие загрижени ли сте за качеството на ястията и тяхната безопасност? Оказва се, че кухненски прибори имат срок на годност, а има и някои правила за употребата им.
За тънкостите при избора на посуда и безопасната ѝ експлоатация ще ви разкажем днес.
Как да използвате приборите и посудата правилно
- Тиган с тефлоново покритие , не се препоръчва да се използва повече от три години.
Важно: незалепващите съдове за готвене не трябва да се загряват празни на висока температура, тъй като при това освобождават вредни изпарения. Не е безопасно да използваме такива прибори, когато по дъното има драскотини.
На колко години са вашите съдове за хранене? Старата пластмаса освобождава вредни вещества, като по този начин отравя и съдържанието. Дори целите, недеформирани контейнери могат да бъдат опасни. Преди да сервирате топъл обяд в пластмасова купа , се уверете, че тя е предназначена за такива цели, обикновено производителите указват това върху опаковката.
Емайлираните съдове са безопасни и подходящи за употреба, стига да не се появят по тях цепнатини и пукнатини с ръжда. За съжаление тогава става необходимо да се сбогуваме с любимата си тава, която може да провали ястието, като в него попаднат парченца емайл, но също така и "да възнагради" тялото ни с тежки метали.
Чугуненият тиган - най-добрият прибор за готвене на месо. Храната, приготвена в тези съдове, е обогатена с железни йони и става още по-полезна. След използване на чугунени съдове, те трябва добре да се измиват, подсушават и намазняват.
Стъклените съдове се използват за печене и съхранение на хранителни продукти в хладилника. Възможно е също така в тях да загреем храна в микровълновата фурна. Стъклото е удобно и не съдържа токсични вещества . Драскотините по повърхността на стъклените съдове не са вредни.
Може би най-практичните и безопасни кухненски прибори са тези, изработени от неръждаема стомана : тя не е вредна и напълно запазва топлината. В тях може да се приготви всякаква храна.
За правилното съхранение на съдовете за готвене и за да запазят те първоначалния си вид, е необходимо да се изберат правилните почистващи средства, които могат не само да се купят само в магазина, но и да се приготвят у дома.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари