Мойте Рецепти
За кюфтенцата:
500 гр. мляно телешко месо
400 гр. картофи
3 малки глави лук
2 скилидки чесън
2 с.л. брашно
1 яйце
сол, черен пипер и Вегета на вкус
За сос Бешамел:
малко масло
2-3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
200 мл сметана за готвене
малко сол, черен пипер
по желание малко кашкавал
Нарежете ситно лука и чесъна. Добавете ги към каймата. Сложете и останалите съставки (картофите предварително сварете и намачкайте). Омесете хубаво до хомогенна смес. Оформете кюфтета и ги запържете в загрято олио. Внимавайте да не се изпържат напълно, а само да хванат коричка от двете страни.
Изпържените кюфтета подредете едно до друго в огнеупорен съд.
В олиото, в което сте пържили кюфтетата, добавете бучка масло. Сложете и 2-3 с.л. брашно (пълни) и ги бъркайте, за да не образуват бучки. Щом брашното смени цвета си, добавете млякото и бъркайте непрекъснато с тел. След това добавете сметаната и подправки на вкус. Варете до получаването на сос.
В готовия сос Бешамел добавете малко кашкавал по желание. Залейте кюфтенцата със соса, покрийте с фолио и печете 30-тина минути на 220 градуса. Махнете фолиото и печете още 15 минути на същата температура.