Няма по-вкусни от бабините закуски, а удома ревниво пазим тази рецепта за Бухнали бабини мекички - стават много пухкави и вкусни, а освен това не попиват много олио при пърженето. Много бърза и лесна рецепта, която можете да приготвите за закуска, вечеря или междинно хранене.
Снимка: YouTube
Бухнали бабини мекички
Продукти (измерени с чаша от 200 ml):
- 1 чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана
- 1 яйце
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 пакетче бакпулвер
- 3 чаши брашно +- (добавете постепенно, ако е необходимо)
Приготвяне:
В дълбока купа се смесват всички изброени съставки, като постепенно се добавя брашното, смесено с бакпулвера.
Снимка: YouTube
Когато тестото стане компактно, го месете на ръка за 5 минути. Трябва да е меко, но не лепкаво.
Снимка: YouTube
Оставете го да почине за 10 минути, след което го разточете върху набрашнена работна повърхност в правоъгълна форма с дебелина около 5 мм. Нарежете кората на квадрати с размер по желание.
Снимка: YouTube
Изпържете ги в умерено сгорещено олио и изчакайте да бухнат като балончета и да покафенеят от долната страна.
Снимка: YouTube
След това ги обърнете и ги запържете от другата страна.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!