Плодовите сладкиши са истинско съкровище в сладкарството. Сочни, свежи, ароматни - едва ли има човек, който да не пожелае парченце.
Плодов сладкиш с хрупкава захарна коричка
Продукти:
4-5 бр.малки ябълки
5-6 бр.кайсии
За тестото:
125 мл кисело мляко
2 яйца (по-малки)
195 гр.брашно
100 гр.захар
150 гр.меко масло или маргарин
1 ч.л.бакпулвер
За поръсване:
2-3 с.л.захар
1 с.л.канела
Приготвяне:
Почистете ябълките от обелката и сърцевината, след което ги нарежете на малки кубчета, заедно с кайсиите. Объркайте добре
За тестото: разбийте яйцата с миксер, като постепенно добавяте захарта. Щом се разтопи захарта, прибавете размекнатото масло и отново разбийте. Добавете постепенно киселото мляко, а накрая - брашното, смесено с бакпулвера. Трябва да се получи пухкава смес.
Изсипете половината от сместа в намазнена тавичка/форма за печене. Отгоре разпределете равномерно плодовете (не трябва да прекалявате с тях, за да не вкарате прекалено много влага в сладкиша). Може да използвате плодове и по ваш вкус - става чудесно със сливи, круши, горски плодове и пр. Върху слоя плодове изсипете останалото тесто и загладете. Отгоре поръсете равномерно със сместа от канела и захар, и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печете сладкиша до готовност и хрупкава коричка.
Охладете го добре, преди да нарежете и сервирате. Идеален е с топка сладолед!