Общо взето, сам се прави!-Най-пухкавият и лесен козунак за Великден

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Общо взето, сам се прави!-Най-пухкавият и лесен козунак за Великден
Общо взето, сам се прави!-Най-пухкавият и лесен козунак за Великден
4215
Общо взето, сам се прави!-Най-пухкавият и лесен козунак за Великден
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Необходими продукти:
За маята:

  • 18 грама мая
  • 20 грама захар
  • 100 милилитра топло прясно мляко
  • 50 грама брашно

За тестото:

  • 3 яйца, на стайна температура
  • 130 грама захар + още за поръсване
  • 1 ампула ванилия
  • 60 милилитра олио
  • 60 грама краве масло, разтопено
  • 150 милилитра прясно мляко, на стайна температура
  • кората от 1 лимон
  • 550 грама брашно
  • 1 разбито яйце, за намазване

За плънката:

  • локум на вкус
  • стафиди на вкус
  • орехи на вкус
  • мармалад на вкус
  • Начин на приготвяне:

В купа сложете натрошете маята и добавете захарта, топлото мляко и брашното. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре.

Покрийте и оставете настрана, докато удвои обема си.

 

В купата на планетарен миксер добавете яйцата, захарта и ванилията и разбийте. Когато съставките се смесят, добавете олиото, маслото и млякото, като биете през цялото време.

Изключете миксера, махнете приставката за разбиване и настържете кората на един лимон. Сложете приставката за тесто, добавете част от брашното и включете миксера отново. Докато тестото се разбърква, добавяйте още от брашното. Когато половината от него вече е поела, сложете и шупнатала мая. Продължете да разбърквате и прибавете останалото брашно.

 

Оставете миксера да меси за около половин час, като от време на време обирате с шпатула стените на купата.

 

След като тестото е готово, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои размера си.
Намажете с олио работния си плот. Когато тестото втаса, извадете от купата и сложете върху плота. Омесете леко с ръце и оформете козунака. Може да направите няколко по-малки или един голям.

 

Сплетете на плитка, като във всяка лента слагате от желаната плънка. След като оформите козунака, го сложете в намазнена форма за печене. Покрийте и оставете да втаса, докато удвои размера си.

 

Когато козунакът изпълни формата си, разбийте едно яйце. Намажете и поръсете със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути или до златисто.

 

Извадете и оставете леко да се охлади преди поднасяне.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft