В днешния плодов сладкиш прасковите заемат най-видното място - те са най-горният пласт на сладкиша, въпреки, че се пекат на дъното на формата. Сочните филийки от праскова са обвити в карамел, образувайки ароматен сос, който след това попива в блата. Всъщност това е вариант на прочутия френски сладкиш Тарт татен , който се прави с ябълки, но и с други плодове. Обърнатият прасковен сладкиш е чудесен и само така, и с топка сладолед, и с лъжичка бита сметана.
Обърнат прасковен сладкиш
Продукти:
3-4 праскови (~ 500 г)
⅓ чаша (80 г) захар
3 супени лъжици (45 г) вода
За масления блат:
110 гр. масло със стайна температура
½ чаша (100 г) захар
3 яйца
1 чаша (140 г) брашно
¾ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
¼ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
За поднасяне:
½ чаша бита сметана + 2 с.л. заквасена сметана + 1 с.л. ром или амарето
или
топка сладолед
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 ° C.
Намажете с масло или олио кръгла тавичка с диаметър 23 см. Покрийте дъното на формата с хартия за печене и също я намажете с масло.
Нарежете прасковите на половинки и отстранете костилката. Нарежете всяка половинка на филии с дебелина 1-1,5 cm. Поставете филийки в кръг на дъното на формата, за предпочитане на един слой
За карамела:
В малка тенджера или тиган загрейте захарта и водата на умерен огън. Варете бавно, до светлокехлибарен цвят, 8 - 10 минути. Не разбърквайте захарния сироп, само от време на време разклащайте съда за равномерно карамелизиране на захарта. В последните 2 минути обърнете специално внимание на карамела, защото след като изври водата, процесът се ускорява и карамелът бързо променя цвета си.
Щом карамелът придобие лек кехлибарен цвят, веднага го излейте (на тънка струя в кръг) в приготвената форма върху прасковите. След като влезе в контакт със студените праскови, карамелът се втвърдява, но по време на печенето се стопява отново.
За блата:
В малка купа пресейте брашното, бакпулвера, содата, солта (и индийското орехче, ако се използва).
Разбийте маслото и захарта с миксер до гладкост, 2 минути.
Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко. Разбийте до пухкава лека маса.
Добавете постепенно сместа с брашно към яйчената смес. Разбъркайте с миксер на ниска скорост или със силиконова шпатула, докато сухите бучки изчезнат. Поставете тестото във формата върху прасковите и загладете с шпатула.
Печете за 40-45 минути на долната скара на фурната, до златисто кафяво.
Извадете от фурната, охладете върху решетка за 15 минути, без да изваждате от формата.
Очертайте с нож по ръба на формата, сложете чинията за сервиране и внимателно обърнете сладкиша върху чинията. Сочните праскови пускат много сок, така че част от сока може да изтече в чинията.
Поднесете прасковения сладкиш топъл или охладен с добавка по желание!
Да ви е сладко!