За карамела:
200 гр. захар
2 супени лъжици вода
200 мл. сметана
20 гр. масло или маргарин, малко сол
За тестото:
1-2 ябълки (зависи от размера), малко канела
4 жълтъка
200 гр. захар
1 ванилия
200 гр. прясно мляко
100 гр. зехтин или олио
250 гр. брашно
50 гр. стафиди
1 бакпулвер
За белтъчния сняг:
4 белтъка
150 гр. захар
За глазурата:
100 гр. шоколад за готвене
2 супени лъжици мед
2 супени лъжици олио
Най-напред се приготвя карамелът:
1. Захарта и водата се слагат на котлона и бавно се загряват, докато се получи карамел със златисто-червеникав цвят. Захарта трябва да се разтопи хубаво, така че да няма твърди бучки. Дръпнете карамела настрана. В него добавете маслото/маргарина и отново поставете на печката, като бавно добавяте топлата сметана и солта. Оставете сместа да ври пет минути на умерена температура. Веднага изсипете в тава или форма за пай. Върху карамела подредете ябълките, нарязани на форми по желание, върху тях поръсвете канела.
Приготвяне на тестото
2. С миксер разбийте жълтъците и захарта, постепенно добавяйте млякото и накрая добавете олиото и стафидите. Добавете и брашното, смесено с бакпулвера. Сместа изсипете върху ябълките, пъхнете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути. След като, се изпече, извадете го от фурната и го прехвърлете в чиния.
Приготвяне на белтъчния сняг:
3. Разбийте белтъците с миксер, докато се получи гъста смес. Веднага бавно добавете захарта, лъжица по лъжица и бийте непрекъснато. С получения белтъчен крем намажете сладкиша и украсете със шприц.
Приготвяне на шоколадовата глазура:
4. Разтопете шоколада на слаб огън или водна баня заедно с олиото. Когато шоколадът се разтопи, добавете меда и залейте с глазурата сладкиша.
Ако обичате орехи, може да поръсите с тях готовия сладкиш и да го запечете заедно с белтъците и глазурата още десетина минути във фурната.