Обърнат ябълков сладкиш с карамел

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Обърнат ябълков сладкиш с карамел
Обърнат ябълков сладкиш с карамел
admin
Добавена от: admin
26874
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За карамела:
200 гр. захар
2 супени лъжици вода
200 мл. сметана
20 гр. масло или маргарин, малко сол
За тестото:
1-2 ябълки (зависи от размера), малко канела
4 жълтъка
200 гр. захар
1 ванилия
200 гр. прясно мляко
100 гр. зехтин или олио
250 гр. брашно
50 гр. стафиди
1 бакпулвер
За белтъчния сняг:
4 белтъка
150 гр. захар
За глазурата:
100 гр. шоколад за готвене
2 супени лъжици мед
2 супени лъжици олио

Най-напред се приготвя карамелът: 
1. Захарта и водата се слагат на котлона и бавно се загряват, докато се получи карамел със златисто-червеникав цвят. Захарта трябва да се разтопи хубаво, така че да няма твърди бучки. Дръпнете карамела настрана. В него добавете маслото/маргарина и отново поставете на печката, като бавно добавяте топлата сметана и солта. Оставете сместа да ври пет минути на умерена температура. Веднага изсипете в тава или форма за пай. Върху карамела подредете ябълките, нарязани на форми по желание, върху тях поръсвете канела.

Приготвяне на тестото 
2. С миксер разбийте жълтъците и захарта, постепенно добавяйте млякото и накрая добавете олиото и стафидите. Добавете и брашното, смесено с бакпулвера. Сместа изсипете върху ябълките, пъхнете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути. След като, се изпече, извадете го от фурната и го прехвърлете в чиния.

Приготвяне на белтъчния сняг: 
3. Разбийте белтъците с миксер, докато се получи гъста смес. Веднага бавно добавете захарта, лъжица по лъжица и бийте непрекъснато. С получения белтъчен крем намажете сладкиша и украсете със шприц.

Приготвяне на шоколадовата глазура: 
4. Разтопете шоколада на слаб огън или водна баня заедно с олиото. Когато  шоколадът се разтопи, добавете меда и залейте с глазурата сладкиша. 

Ако обичате орехи, може да поръсите с тях готовия сладкиш и да го запечете заедно с белтъците и глазурата още десетина минути във фурната.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft