Обяд на първолака
Относно обяда има два варианта - първолакът да се прибере вкъщи след учебните занятия или да хапва в школото. Родителите могат да се доверят напълно на училищните столове и това е една чудесна алтернатива, казва проф. Байкова. През 2012 г. е изготвен сборник с рецепти и изисквания към училищните бюфети, който е пригоден и за домашна употреба. Т.е., ако по някаква причина предпочитате детето ви да обядва вкъщи, от този сборник можете да подберете подходящи и здравословни ястия, които да приготвите сами. Проф. Байкова съветва всяко учебно заведение, което разполага със стол и бюфет, да използва услугите на лице с компетенции или на медицински специалист, или на хранителен технолог, който да се включва в изготвянето на менюто и да контролира съдържанието на рафтовете в бюфетите. Най-важно е мазнините в обедното меню на децата да са дозирани, подчертава проф. Байкова. Ястията трябва да съдържат минимално количество добавено олио. Ако са с месо, то не трябва да бъде тлъсто. Препоръчват се филета. А, ако е пиле, задължително е кожата да се отстрани. Препоръчителна е консумацията на 4-5 яйца на седмица независимо дали под формата на някакъв вид ястие, или добавени към закуската. Не бива да забравяме и рибата. Тя трябва да присъства поне веднъж седмично в менюто.
Голям процент от децата в тази възраст не консумират достатъчно мляко и млечни продукти, от които да си набавят калций и витамин B2. Чаша мляко и 50 г сирене покриват едва 50% от потребността на едно дете от калций, затова не трябва да пренебрегваме важността на тези храни, обяснява проф. Байкова. Друг съвет към родителите е пресните плодове и зеленчуци да присъстват във всяко едно от петте хранения на малкия ученик. Общото им количество за деня трябва да бъде не по-малко от 400 г.