Ако не знаете какво да сготвите за обяд, ето една страхотна идея от нашата скъпа читателка Фатме Сюлейман, която тя сподели в групата за рецепти на "За Жената". Нейната рецепта включва всички елементи на обяда - от хляба до зеленчуците и месото, презентирани по невероятно идеен начин.
Обяд 3 в 1
Продукти:
- 1 чаша кисело мляко
- 1 чаша хладка вода
- 1 яйце (+1 яйце за мазане)
- 50 г масло/маргарин
- ½ чаша олио
- 1 чаена лъжичка захар
- 2 чаени лъжички сол
- 2 чаени лъжички суха мая
- 1 бакпулвер
- брашно според нуждите (за омесване меко, около 6 чаши)
За гювеча:
- 1 голяма консерва гювеч (може и от буркан)
- 600 гр. пилешко бяло месо
- 1 глава лук
За праза:
- 1-2 големи стръка праз
- 1 люта чушка
- 180 гр. заквасена сметана
Приготвяне:
В по-дълбок съд сложете по една чаша хладка вода и кисело мляко със стайна температура, едно яйце, 50 г разтопено масло, половин чаша олио, една чаена чаша захар, две чаени лъжички сол. Сместа се разбърква.
След това добавете 2 супени лъжици суха мая (една торбичка) и едно пакетче бакпулвер. След това постепенно се добавя брашното (аз използвах половината бяло и половината пълнозърнесто).
Брашното не съм го мерила, но се добавя постепенно, докато се получи хубаво гладко и меко тесто, съвсем леко лепнещо.
Тестото се оставя да втаса. След това се омесва и се разделя на 12 топки или колкото желаете. Питките се оформят и се подреждат в леко намазнена тава. Похлупват се и се оставят да втасат, за да пораснат, след което се намазват с разбито яйце. Отгоре поръсете със сусам. Оставете между питките разстояние (както е на снимката), където да сложите сготвените предварително праз и гювеч.
За гювеча: запържете ситно нарязания лук и нарязаното бяло месо, след което добавете една консерва гювеч. Варете, докато се изпари излишната течност.
За праза: 1-2 наситнени стръка праз се запържват с една люта чушка, след което се добавя около 180 г заквасена сметана.
Напълнете празнините в тавата с гювеч и задушен праз, след което изпечете ястието в добре загрята фурна на 200 градуса, като щом питките се запекат отгоре, се покриват с фолио, за да не загорят. Пече се общо около 30-35 минути в зависимост от фурната.
Да ви е сладко!