Днес ви предлагаме рецептата за македонския вариант на лютеницата , наричан " айвар " или "айвър" в някои краища на страната. Комбинацията от зеленчуци и подправки прави македонската лютеница нереално вкусна. Ако сте любители на пикантните ястия, непременно си пригответе домашен айвар - няма да ви разочарова!
Освен на филийка, спокойно може да поднесете айвара и като гарнитура към меса.
Македонска лютеница
Продукти:
по 1 кг домати и червени чушки
5 люти чушки
500 гр. лук
1 с.л. оцетна киселина 70%
1 ч.л. горчица
1 глава чесън
2-3 супени лъжици олио
по 60 гр. сол и захар
Приготвяне:
По своята консистенция айварът е кашеста маса, така че всички зеленчуци най-добре да бъдат нарязани с месомелачка. След това добавете към тях олиото, горчицата, оцета, захарта и солта. Поставете съда със зеленчуковата смес на котлона и оставете да къкри на слаб огън до необходимата гъстота - т.е. докато заприлича на нашенската лютеница.
След това разпределете македонската лютеница в чисти и сухи буркани и навийте плътно капаците, които трябва да се изварят предварително.
Оставете бурканите с главата надолу, покрити с одеяло, до следващия ден.
Най-добре съхранявайте айвара в килера.