2 връзки червено цвекло, заедно с листната част (около 1 кг. цвекло и 375 гр. листна маса)
сол на вкус
3 яйца
3/4 чаша обезмаслено прясно мляко
1 с.л. зехтин
2 големи скилидки чесън, смлени
1/3 чаша нарязан пресен лук (1 връзка)
60 гр. сирене Грюер (около 1/2 чаша), настъргано (може и кашкавал или синьо сирене)
черен пипер на вкус
Изпечете грудките цвекло. Извадете от фурната и оставете да изстинат, след което отрежете краищата, обелете кората и разрежете на две през средата.
Сложете голяма тенджера с вода да заври, а през това време почистете зелената листна част на цвеклото от дръжките и измийте обилно под течаща вода. Напълнете купа с ледена вода. Щом водата в тенджерата заври, посолете щедро и бланширайте зелените листа за около 1 минута. Прехвърлете ги в ледената вода, след това ги отцедете добре и изстискайте внимателно цялата вода. Накълцайте ги на едро.
Загрейте зехтина на умерен огън в средно голям тиган и прибавете вътре чесъна. Пържете около 30 секунди, бъркайки, докато пусне миризмата си. Добавете зеленилките. Бъркайте заедно с чесъна около минута, подправете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня.
Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете форма за печене с вместимост малко повече от 2 литра. Разбийте яйцата, солта (около 1/2 ч.л.), пипера, прясното мляко, нарязания лук и сиренето Грюер (кашкавала). Внимателно добавете с бъркане бланшираните и нарязани листа и нарязаните на кръгчета грудки на цвеклото. Прехвърлете сместа в намазнената форма. Печете около 35 - 40 минути, докато огретенът стегне и леко покафенее на повърхността. Оставете да изстине 10-15 минути, преди да поднесете. Поднесете ястието топло или на стайна температура.