700 г картофи
250 г замразени бейби моркови
200 г замразено брюкселско зеле
300 г лук шалот
200 мл готварска сметана (заквасена или пълномаслена, heavy)
100 г масло
150 мл зехтин (олио)
1 бр. яйце
30 г брашно
400 мл прясно мляко
100 г пресносолно сирене
100 г топено сирене (триъгълничета)
50 г кашкавал
бял пипер, сол, индийско орехче
Сотирайте размразените бейби моркови в маслото. Размразете брюкселското зеле. Нарежете лука шалот на шайби и запържете до златисто в 100 мл зехтин. Овкусете със сол, бял пипер. Сварете обелените картофи и ги нарежете на шайби. Нарежете сиренето и топеното сирене на филийки.
С маслото, брашното и прясното мляко направете сос бешамел. Овкусете със сол, бял пипер и индийско орехче.
В дълбока тава или огнеупорна тенджера или в керамичен съд наредете продуктите в следната последователност. На дъното поставете 50 мл зехтин, наредете 1/3 от картофите, 1/2 от лука, 1/2 от бейби морковите, брюкселското зеле и пресносолното сирене. Овкусете с бял пипер. Залейте със сметаната. Наредете 1/3 от картофите, 1/2 бейби моркови, 1/2 от лука, топеното сирене. Наредете 1/3 от картофите. Залейте със соса бешамел.
Печете във фурна на 180С 40 минути. Разбийте яйцето и го смесете с настъргания кашкавал. Залейте отгоре с получената смес. Печете във фурна на 180С до зачервяване.