Оле, каква вечеря ми сервираха, останах без думи, че даже и за втора порция помолих, а вкуса му- още мисля за него

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Оле, каква вечеря ми сервираха, останах без думи, че даже и за втора порция помолих, а вкуса му- още мисля за него
Оле, каква вечеря ми сервираха, останах без думи, че даже и за втора порция помолих, а вкуса му-...
382687
Оле, каква вечеря ми сервираха, останах без думи, че даже и за втора порция помолих, а вкуса му- още мисля за него
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Патладжан или както го наричан още “ син домат ” би могъл да се закупи кажи речи целогодишно. Възползвайте се още малко от сезона на патладжана и пригответе този вкусен обяд или пък вечеря.
Невероятен вкус и неустоимо удоволствие за всички на масата.

 

За приготвянето на тази уникална рецепта са ви нужни следните продукти:

. 4 броя патладжан
. 400 грама нарязани на дребно гъби
. 1 малка чашка бяло вино
. 2 супени лъжици доматено пюре
. 200 грама настъргано твърдо сирене
. чесън
. магданоз
. 3-4 супени лъжици зехтин
. сол и черен пипер на вкус

Може да добавите и други любими подправки по вааше желание.

 

Приготвяне:

Измийте и нарежете на половина патладжаните, издълбайте средата от тях и я нарежете на кубчета. След това я смесете с нарязаните печурки, накълцания чесън, магданоза и чашата бяло вино. Добавете зехтина, доматеното пюре, солта и черния пипер. Напълнете издълбаните половинки патладжани с тази смес, поставете ги в огнеупорен съд, прибавете масло и печете в предварително загрята фурна.

Преди края на печенето, настържете отгоре сирене. Добър апетит!

 

И един полезен съвет:
Когато се избира патладжан, той трябва да е плътен, твърд и да не изглежда лек за размерите си. Кожата му трябва да бъде гладка и лъскава, а цветът – зелен, бял или лилав – трябва да бъде в един определен или в преливащи се нюанси. Резкият контраст в цвета може да бъде индикация за развала или употреба на твърде много пестициди.

Важен момент за оптималната му полезност е неговата зрялост. Незрелите патладжани не са така богати на полезни витамини и минерали. Проверката обаче е лесна: при леко натискане с палец по повърхността на зеленчука, тъканта му трябва бързо да възвърне своята изходна позиция. Ако остане вдлъбнатина, той или не е достатъчно узрял или е започнал да гние отвътре.

Като добавка към богата палитра от витамини и минерали, патладжанът съдържа и важни фитонутриенти, които имат доказани антиоксидантни свойства. Част от тях са фенолни съединения, като кафеева и хлорогенна киселини, а друга част са флавоноиди – предимно насунин.

Именно насунинът е обект на най-задълбочени изследвания. Той е антоцианен фитонутриент и се намира най-вече в обвивката му, а в по-малки концентрации – в подлежащия тъканен слой. Като активен антиоксидант, той предпазва клетъчните мембрани от множество увреждания. В лабораторни изследвания, е показал силно изразена способност за защита на клетъчните стени на мозъчната тъкан, които имат разнообразни функции, свързани с регулираното приемане и отделяне на вещества – хранителни и сигнални.

Освен за мозъка, насунинът е полезен и за кръвоносната система. Той доказано понижава кръвния холестерол и неговите плаки в ключови места като аортата. Освен това действа релаксиращо на стените на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообращението чрез осезаемо снижаване на кръвното налягане.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft