Раковите заболявания са един от главните здравни проблеми в нашето общество и порблем с който хората трябва да се справят, преди всеки трети да започне да боледува то рак, каквито са прогнозите за следващите 30-40 години. В тялото ни съществуват близо 100 трилиона клетки и всички те имат предварително определена функция по какъв начин ще се родят, как ще живеят и даже как ще умрат и всичко това е закодирано в генетичния код на ДНК.
Още с раждането ни тялото знае как да поправи грешното поведение на клетките, но когато този механизъм се повреди, то тогава се появява ракът.
Разбира се има фактори, които влияят на здравето ни. Всяко едно токсично вещество оказва влияние върху нашите клетки и ДНК.
А и не трябва да забравяме, че човек е това, с което се храни. Това означава, че трябва да внимаваме какви продукти включваме в диетата си.
Според онколога Андрей Пилев прекомерната консумация на червено месо, което е било химически обработено, може да предизвика рак.
"Кафето, шоколадът, разбира се, могат да причинят други патологични състояния, но те не са свързани преди всичко с появата на рак.
От доказаните хранителни фактори, прекомерната консумация на червено месо, химически обработено, намалява и количеството фибри в диетата", уточнява лекарят.
Според него алкохолът само косвено допринася за онкологичните заболявания.
Освен това Пилев препоръчва да избягвате да ядете твърде гореща храна.