Американският институт за изследване на рака и Световният фонд за изследване на рака изчисляват, че между 30 и 40 процента от всички видове рак могат да бъдат предотвратени със здравословна диета и начин на живот.
Така че, ако искате да се опитате да се предпазите от рак, онколозите имат някои съвети, включително една храна, която рядко, ако изобщо трябва да ядете.
Д-р Anaum Maqsood, специалист по стомашно-чревна медицинска онкология и хематологична онкология, казва, че избягва преработените меса.
„Преработеното месо съдържа нитрозамини, които са канцерогенни и са свързани с няколко вида рак“, твърди той.
Научните изследвания са доказали, че има връзка между диетата, богата на преработено месо, и повишения риск от рак. Едно проучване установи, че консумацията на преработено месо увеличава вероятността от рак на гърдата с 6% и риска от колоректален рак с 18%, в допълнение към увеличаването на риска от други видове рак.
Онкологът Даниел Ландау казва, че обикновено се опитва да избягва прекалено преработените храни.
„Често казвам, че всичко, което идва в пликче, вероятно не е здравословно.
В допълнение към минимизирането на яденето на ултрапреработени храни, включително преработено месо, д-р Максуд препоръчва минимизиране на консумацията на алкохол. Пиенето на алкохол е свързано с повишен риск от различни видове рак в стотици научни изследвания.
Каква храна да ям?
Д-р Ландау казва, че средиземноморската диета е полезна за намаляване на риска от рак, защото „набляга на плодовете и зеленчуците“ и ограничава приема на червено месо.
Една от основните причини, поради които д-р Ландау казва, че средиземноморската диета може да помогне за намаляване на риска от рак е, че храните, които насърчава, имат противовъзпалителни свойства.
„Известно е, че възпалението, като това, причинено от захари и мазнини, насърчава растежа на раковите клетки“, обяснява той.
Ландау казва, че една хипотеза защо честотата на рак на дебелото черво е висока в САЩ например и изглежда се среща при по-млади пациенти, е комбинация от възпалителна диета и заседнал начин на живот, което създава среда, в която ракът расте по-лесно. расте.
Д-р Максуд също е съгласен, че най-добрият начин за намаляване на риска от рак е да се ядат храни, богати на противовъзпалителни съставки.
„Никоя храна не може да предотврати рака. Здравословната диета обаче може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак. Яжте много зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове, боб, ядки и семена. Тези храни са полезни, защото са богати на антиоксиданти и предпазват от болести“, заключи лекарят.