Опасен токсин: Никога не яжте ТАЗИ част от ябълката, може да е отровна!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Опасен токсин: Никога не яжте ТАЗИ част от ябълката, може да е отровна!
1830
Източник: За Жената
Снимков материал: iStock
Опасен токсин: Никога не яжте ТАЗИ част от ябълката, може да е отровна!

Един грам натрошени или сдъвкани ябълкови семена може да освободи между 0,06 и 0,24 mg цианид.

Ябълките със сигурност са едни от най-обичаните плодове по света, но малко хора знаят, че семената им съдържат цианид. Може би се чудите как един от най-здравословните плодове може да бъде свързан с такава опасна отрова.

Ябълковите семки съдържат амигдалин (известен като витамин B17), който е естествена съставка, присъстваща в суровите ядки като бадеми и кайсиеви ядки.

Амигдалинът се състои от захар и цианид и когато се разгражда в човешкото тяло, се превръща в циановодородна киселина.

Ако ябълковите семена са повредени, смачкани или сдъвкани, амигдалинът се разпада на циановодород, който е изключително токсичен и може да бъде фатален в големи количества.

ябълка семки

Снимка: iStock

Това повдига въпроса колко семена можем да консумираме, без да рискуваме здравето си? Цианидът е известна отрова, която пречи на усвояването на кислород от клетките, което може да доведе до смърт, ако се погълне в по-големи дози.

Колко ябълкови семки е безопасно да изядете, без да се отровите?

Един грам натрошени или сдъвкани ябълкови семена може да освободи между 0,06 и 0,24 mg цианид. За да бъде фатална консумацията на тези семена, трябва да изядем около две чаши смлени семена. По-точно смъртоносната доза цианид е между 100 и 200 мг, а последствията биха били фатални за минути.

Важно е обаче да се отбележи, че това количество зависи от телесното тегло и личната поносимост, както и от вида ябълка. Малки количества цианид могат да причинят симптоми като главоболие, гадене, повръщане и слабост. Децата, поради по-малката си телесна маса, са по-податливи на отравяне.

жена яде ябълка

Снимка: iStock

Какво се случва, ако погълнем цели ябълкови семки?

Ако случайно погълнем семената цели, без да ги дъвчем или смачкваме, отравяне няма да настъпи. А именно външният слой на семената предпазва съдържанието им от храносмилателни сокове, което означава, че те могат да преминат през стомаха, без да причиняват вреда.

Ако ядем малко количество натрошени или сдъвкани семена, вероятността от отравяне с цианид е минимална. И все пак, най-добре е да бъдете предпазливи и най-безопасният съвет е да премахнете всички семки, когато ядете ябълки.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft